Cannelloni z pesto

- Party - Życie gwiazd!
Składniki:
- 4 płaty makaronu lazania,
- oliwa z oliwek
Farsz:
- 200 g mięsa z krabów,
- 100 g krewetek koktajlowych,
- 100 g wędzonego łososia,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 25 ml brandy,
- 50 g sera typu parmezan,
- sól,
- pieprz
Sos pesto:
- 150 g świeżej bazylii,
- ząbek czosnku,
- 100 g orzeszków pinii,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- parmezan
Dekoracja:
- bazylia,
- pomidor
Przygotowanie:
1. Przygotuj farsz: mięso z krabów, krewetki koktajlowe, łososia i pomidory zmiel w maszynce, wymieszaj z brandy i parmezanem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz przełóż do woreczka foliowego i odetnij róg torebki.
2. Przygotuj sos pesto: bazylię, czosnek i orzeszki pinii zmiksuj z oliwą na jednolitą, półpłynną masę. Dopraw do smaku solą.
3. Do szerokiego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj pół łyżeczki soli, trochę oliwy i zagotuj. Na wrzątek wrzuć płaty lazanii i ugotuj je al dente, a potem zahartuj zimną wodą.
4. Płaty makaronu delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Wzdłuż szerszego boku wyciśnij farsz i zwiń w rulon. Ułóż na blasze, posyp parmezanem i zapiekaj przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Przełóż na talerz.
5. Przed podaniem skrop sosem pesto. Udekoruj listkami świeżej bazylii i cząstkami pomidora.
Przepis pochodzi z restauracji hotelu Jan III Sobieski w Warszawie