Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2–3 papryczki chili
- kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
- 2 łyżki musu jabłkowego
- łyżka gęstego miodu
- łyżka musztardy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- 3–4 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
- Schab umyj, natrzyj ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymiankiem i majerankiem. Przykryj, odstaw na 1–2 godz. Wąskim nożem zrób w środku długi otwór.
- Chili umyj, odkrój ogonki, usuń pestki. Włóż w otwór w mięsie. Schab obsmaż na oleju, ułóż w brytfance. Mus jabłkowy utrzyj z miodem, musztardą, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Pastą posmaruj schab. Obsyp pieprzem. Podlej winem, wstaw do piekarnika (180 st.). Przykryj folią aluminiową. Piecz godzinę. Pod koniec pieczenia schab odkryj. Upieczony zostaw jeszcze na 10 min w wyłączonym piecu.