Składniki:
- 80 dag kurzych skrzydełek
- 5 łyżek oleju sojowego
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- kilka kropli sosu Tabasco
- sok z dużej cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 5-cm kawałek imbiru
- łyżka wódki
- sól
- pieprz
Salsa:
- 4 pomidory
- czerwona papryka
- papryczka chili
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Skrzydełka umyj. Odetnij końce, ułóż w szklanym naczyniu. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, miód, keczup, Tabasco, sok cytrynowy, sos sojowy i wódkę. Dopraw startym imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Marynatę podgrzewaj mieszając 2 min. Ciepłą marynatą posmaruj skrzydełka, przykryj i chłodź 2 godz. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka wraz z marynatą. Piecz na rumiano ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W trakcie pieczenia skrzydełka raz obróć.
- Warzywa na salsę umyj. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Paprykę i chili oczyść, pokrój w drobną kostkę. Składniki salsy włóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp natką, wymieszaj i podawaj do skrzydełek.