Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 80 dag kurzych skrzydełek
  • 5 łyżek oleju sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • sok z dużej cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-cm kawałek imbiru
  • łyżka wódki
  • sól
  • pieprz
Reklama

Salsa:

  • 4 pomidory
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Skrzydełka umyj. Odetnij końce, ułóż w szklanym naczyniu. Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, miód, keczup, Tabasco, sok cytrynowy, sos sojowy i wódkę. Dopraw startym imbirem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Marynatę podgrzewaj mieszając 2 min. Ciepłą marynatą posmaruj skrzydełka, przykryj i chłodź 2 godz. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka wraz z marynatą. Piecz na rumiano ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. W trakcie pieczenia skrzydełka raz obróć.
  3. Warzywa na salsę umyj. Pomidory pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Paprykę i chili oczyść, pokrój w drobną kostkę. Składniki salsy włóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp natką, wymieszaj i podawaj do skrzydełek.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...