Składniki:
- duży kurczak
- 20 dag wątróbek drobiowych
- 10 dag czerstwej bułki
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- pęczek koperku
- 5 dag masła
- 2 łyżki oleju
- 2–3 ząbki czosnku
- sok i skórka z cytryny
- suszony koperek
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzyj w środku i na zewnątrz czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i koperkiem. Skrop sokiem z cytryny i chłodź godzinę. Bułkę namocz w mleku. Wątróbki opłucz, oczyść z błon i żyłek, pokrój w drobną kostkę. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami. Do wątróbek dodaj odciśniętą bułkę, masło z żółtkami, posiekany koperek i pianę z białek. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
- Kurczaka napełnij farszem. Otwór zaszyj nicią lub zepnij wykałaczkami. Przywiąż nicią skrzydełka i nóżki do korpusu. Kurczaka ułóż w natłuszczonej brytfance, podwijając szyję pod spód tuszki. Wierzch posmaruj masłem, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 60 min (180 st.). W czasie pieczenia nadziewanego kurczaka polewaj wytapiającym się tłuszczem.