Składniki:
- duży kurczak
- cebula
- 4 pomidory
- 20 dag mrożonego bobu
- 20 dag mrożonych kurek
- 2–3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc. tł.
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki (2 podudzia, 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi), usuń skórę. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj. Kurki rozmroź, osącz. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka z cebulą i kurkami. Podsmażaj na rumiano kilka minut, mieszając.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę usuwając przy tym pestki, dodaj do kurczaka. Bób wrzuć do wrzątku, blanszuj 3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osącz, obierz z łupinek i dodaj do kurczaka. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Bulion wymieszaj ze śmietaną, wlej do kurczaka. Potrawkę duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Podawaj gorące z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.