Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • duży kurczak
  • cebula
  • 4 pomidory
  • 20 dag mrożonego bobu
  • 20 dag mrożonych kurek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18 proc. tł.
  • 4 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki (2 podudzia, 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi), usuń skórę. Cebulę obierz, opłucz, posiekaj. Kurki rozmroź, osącz. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż kurczaka z cebulą i kurkami. Podsmażaj na rumiano kilka minut, mieszając.
  2. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę usuwając przy tym pestki, dodaj do kurczaka. Bób wrzuć do wrzątku, blanszuj 3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osącz, obierz z łupinek i dodaj do kurczaka. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Bulion wymieszaj ze śmietaną, wlej do kurczaka. Potrawkę duś pod przykryciem ok. 10 minut, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Podawaj gorące z bagietką lub pieczonymi ziemniakami.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...