Przygotowanie: 35 min
Składniki dla 4 osób:
- 60 dag mielonego mięsa wieprzowo–wołowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 –4 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 –2 ząbki czosnku
- 2 –3 łyżki tartej bułki
- słodka i ostra mielona papryka
- czubata łyżeczka vegety
- 4 łyżki oliwy ziołowej
- sól, pieprz
Na pesto:
- 1 gałązka bazylii
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pini
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Na dip ziołowy:
- gęsty jogurt naturalny
- sól
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka musztardy francuskiej
- posiekany ząbek czosnku
- świeże zioła (np. natka, kolendra estragon cząber lubczyk itp.)
Sposób wykonania:
- Cebulę obierz z łusek i drobniutko posiekaj. Imbir cienko obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Ząbki czosnku oczyść i przeciśnij przez praskę. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i wymieszaj z vegetą. Przesmaż 1–2 minuty. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Mielone mięso przełóż do miski. W upalne dni lepiej kupić mięso w kawałku i zmielić samodzielnie. Wprawdzie zajmuje to trochę więcej czasu, ale jest bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.
- Do zmielonego mięsa dodaj jedno całe jajko, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przestudzoną smażoną cebulę. Dopraw słodką i ostrą mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
- Masę mięsną dokładnie wymieszaj rękami. Wilgotnymi dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Nadziej każdy z nich na bambusowy patyk. Posmaruj ze wszystkich stron oliwą.
- Ułóż kotleciki na tacce albo na przykryty folią aluminiową ruszt. Piecz 15–20 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia obróć i posmaruj oliwą.
- Przygotuj dipy. Na ziołowy, drobno posiekaj zioła i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku. Na pesto, posiekany czosnek zmiksuj z bazylią i natką, dodaj orzeszki pini i olej, ponownie zmiksuj. Przypraw solą.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>