Kotleciki mielone z imbirem z grilla

Danie można przygotować wcześniej w domu, a podczas pikniku tylko podgrzać na grillu
/ 14.07.2011 07:36

Przygotowanie: 35 min

Składniki dla 4 osób:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo–wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 –4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 –2 ząbki czosnku
  • 2 –3 łyżki tartej bułki
  • słodka i ostra mielona papryka
  • czubata łyżeczka vegety
  • 4 łyżki oliwy ziołowej
  • sól, pieprz

Na pesto:

  • 1 gałązka bazylii
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Na dip ziołowy:

  • gęsty jogurt naturalny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • posiekany ząbek czosnku
  • świeże zioła (np. natka, kolendra estragon cząber lubczyk itp.)

Sposób wykonania:
  1. Cebulę obierz z łusek i drobniutko posiekaj. Imbir cienko obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Ząbki czosnku oczyść i przeciśnij przez praskę. Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i wymieszaj z vegetą. Przesmaż 1–2 minuty. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Mielone mięso przełóż do miski. W upalne dni lepiej kupić mięso w kawałku i zmielić samodzielnie. Wprawdzie zajmuje to trochę więcej czasu, ale jest bezpieczniejsze dla naszego zdrowia.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj jedno całe jajko, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przestudzoną smażoną cebulę. Dopraw słodką i ostrą mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
  4. Masę mięsną dokładnie wymieszaj rękami. Wilgotnymi dłońmi uformuj podłużne kotleciki. Nadziej każdy z nich na bambusowy patyk. Posmaruj ze wszystkich stron oliwą.
  5. Ułóż kotleciki na tacce albo na przykryty folią aluminiową ruszt. Piecz 15–20 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia obróć i posmaruj oliwą.
  6. Przygotuj dipy. Na ziołowy, drobno posiekaj zioła i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku. Na pesto, posiekany czosnek zmiksuj z bazylią i natką, dodaj orzeszki pini i olej, ponownie zmiksuj. Przypraw solą.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.04.2015 18:21
vegeta? KO