Kabaczek jest bogatym źródłem witaminy C oraz karotenu. To niskokaloryczne warzywo, które dominuje nie tylko w sałatkach i surówkach, ale też pod postacią placków czy gulaszy. Sprawdź nasze przepisy na aromatycznego kabaczka!
Kabaczek faszerowany
Oto składniki na faszerowanego kabaczka:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- średnia cebula
- 5 pieczarek
- papryka czerwona
- puszka pomidorów
- chili
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 kabaczki
Jak zrobić faszerowanego kabaczka?
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Siekamy drobno cebulę i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i przeciśnięty czosnek przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wydrążamy środek kabaczka. Układamy farsz do środka warzywa i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut. Tak przygotowany podajemy z dodatkiem ulubionych sosów.
Kabaczek – placki
Oto składniki na placki z kabaczka:
- duży kabaczek
- jajko
- 70 g startego sera żółtego
- 2 łyżki mąki
- oliwa z oliwek
- kwaśna śmietana
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić placki z kabaczka?
Kabaczek dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na dużych oczkach tarki i odsączamy wodę. Do miski wbijamy jajko i mieszamy za pomocą trzepaczki. Ścieramy ser żółty i łączymy z mąką, kwaśną śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tak przyrządzone placki podajemy z sosem czosnkowym.
Kabaczek – leczo
Oto składniki na leczo z kabaczka:
- 2 średnie cebule
- kabaczek
- papryka żółta i czerwona
- 2 pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
Jak zrobić leczo z kabaczka?
Siekamy cebulę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Obieramy skórkę z kabaczka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kroimy drobno paprykę czerwoną i żółtą. Przekładamy wszystkie warzywa do dużego, głębokiego garnka – doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość dusimy z odrobiną wody przez 25 minut. Przyrządzone w ten sposób danie możemy urozmaicić dodatkiem mięsa wołowego lub drobiowego.
Sprawdź inne przepisy na obiad