Liczba porcji: 8
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 8 cienkich kiełbasek sojowych
- 8 długich plasterków boczku wędzonego
- 1 pęczek młodej dymki
- 4–6 łyżek oliwy
- młotkowany czarny pieprz
- całe ziarna czerwonego pieprzu
- kilka listków świeżego tymianku
Na dip:
- 20 dag gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka łagodnego curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kiełbaski obierz z osłonek, każdą natnij wzdłuż, uważając, żeby nie przeciąć do końca.
- Dymkę oczyść z zewnętrznej warstwy. Opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Połowę dymki drobno posiekaj. Następnie powkładaj w nacięcia w kiełbaskach.
- Każdą kiełbaskę owiń ciasno plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
- Przygotowane kiełbaski ułóż na tackach do grillowania. Obok połóż pozostałe dymki. Posmaruj kiełbaski oliwą. Wierzch posyp dwoma rodzajami pieprzu i tymiankiem.
- Grilluj kilka minut, aż boczek się zarumieni i będzie chrupki. W trakcie grillowania kiełbaski przewróć, żeby dobrze podpiekły się z obu stron. Podawaj z dipem z jogurtu wymieszanego z musztardą i doprawionego curry oraz solą i pieprzem.