Cevapcici– chorwackie klopsiki fot. STOCKFOOD/FREE

Cevapcici – chorwackie klopsiki - przepis

Klopsiki można serwować z paprykowym ryżem. Pycha!
/ 07.05.2013 14:45
Cevapcici– chorwackie klopsiki fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:

  • po 30 dag mielonej jagnięciny i wieprzowiny lub wołowiny
  • mała ostra papryka
  • cebula
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Zmielone mięso ponownie zemleć w maszynce do mięsa (z drobnym sitkiem do pasztetów) razem z oczyszczoną z pestek i posiekaną papryką oraz łyżką utartej cebuli. Dodać sól i świeżo mielony pieprz, skropić zimną wodą, dokładnie wyrobić i odstawić na 3 godziny do lodówki.
  2. Z mięsa formować owalne klopsiki, nadziewać na drewniane patyczki (namoczone w wodzie) i piec na rozgrzanym grillu. Klopsiki można również usmażyć na patelni, na oliwie (ok. 10 minut).
  3. Cebulę obrać z łusek, drobno pokroić, posolić i odstawić na 30 minut, żeby straciła goryczkę. Na jej warstwie ułożyć cevapcici. Podawać z chlebem.

Nasza rada:


Cevapcici można też serwować z ryżem, przygotowanym z papryką. Na gorącej oliwie poddusić pokrojoną czerwoną paprykę, wsypać 20 dag ryżu, wlać 400 ml wody, lekko posolić. Przyprawić pastą paprykową ajwar, dokładnie wymieszać i gotować 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Kulinarne inspiracje - forum >>