Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- sól
Nadzienie:
- 2 kolorowe papryki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 20 dag pieczarek
- 10 dag pokrojonej szynki
- 10 dag startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- oregano
- tymianek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli, wsyp pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dolej 200 ml letniej wody, przykryj i odstaw na 30 min. Wyrób ciasto, dodaj pod koniec oliwę. Odstaw do wyrośnięcia.
- Paprykę oczyść, pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki. Dodaj szpinak. Warzywa smaż na oliwie, mieszając, 5 minut, ostudź.
- Do warzyw dodaj szynkę. Dopraw ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem. Farsz wymieszaj z parmezanem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Wykrój z niego 4 prostokąty. Ułóż na nich farsz. Brzegi ciasta posmaruj wodą, zlep duże pierogi. Piecz 30 minut (180 st.).