Reklama

Kuchnia egipska wykorzystuje bardzo wiele warzyw. W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków. Namawiam do wypróbowania tej egipskiej receptury.
Zobacz także: Jak pasteryzować dynię?
Potrzebne będą:

Reklama
  • 1 nieduża dynia,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 szklanki mleka,
  • mieszanka orzechów i rodzynek
  1. Dynię kroimy na pół, wybieramy łyżką pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją tak jak arbuza i obieramy ze skóry.
  2. Miąższ kroimy w dużą kostkę i przekładamy do dużego rondla. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
  3. Łyżką cedzakową wyjmujemy kawałki dyni, pozostawiając w rondlu płyn.
  4. Kawałki dyni rozdrabniamy w naczyniu blenderem, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
  5. Posypujemy z wierzchu rodzynkami i orzechami.
  6. W małym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż składniki utworzą gładką masę. Wlewamy ciepłe mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy osłodzony płyn spod gotowania dyni i całość zagotowujemy. Można doprawić jeszcze cukrem, jeśli uznamy sos za mało słodki.
  7. Polewamy słodkim sosem znajdującą się w naczyniu do zapiekania dynię.
  8. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 st.) i pieczemy, aż wierzch się dobrze zrumieni.
Reklama

Podajemy na ciepło lub na zimno.
Zobacz także: Dynia po indyjsku

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...