Reklama

Kolendra - do czego ją wykorzystać? Z czym ci się kojarzy? To popularna nać nie tylko w kuchni chińskiej, ale także meksykańskiej, gruzińskiej i hiszpańskiej. Ma charakterystyczny smak i zapach. Doskonale dogaduje się z niektórymi rodzajami mięs, np. z jagnięciną. Do czego możesz ją wykorzystać?

Reklama

Spis treści:

  1. Kolendra w Polsce i na świecie
  2. Właściwości kolendry
  3. Kolendra: do czego w kuchni chińskiej?
  4. Kolendra: do czego w kuchni polskiej?

Kolendra w Polsce i na świecie

Kolendra siewna nie pochodzi z Chin czy Indii, choć rzeczywiście stamtąd najczęściej jest eksportowana. Roślina ta swe korzenie ma w rejonie Morza Śródziemnego, choć uprawiana jest także w krajach o chłodniejszym klimacie. Kolendra dobrze radzi sobie również pod polskim niebem, dzięki czemu możemy ją uprawiać sami w przydomowym ogródku.

Jest to o tyle ważne, że jej liście szybko tracą świeżość i najlepiej podawać je od razu po zerwaniu. Nie należy też kolendry zbyt długo gotować, gdyż stracisz wtedy jej walory smakowe.

kolendra do czego przepis

"
fot. Kolendra: do czego/Adobe Stock, chetianu

Właściwości kolendry

Patrząc na kolendrę od strony stricte biologicznej, należy ona do selerowatych. Jest rośliną jednoroczną, osiągającą 20-40 cm wysokości. Części tej rośliny, które wykorzystywane są do produkcji przypraw to owoce (czyli tak naprawdę suszone nasiona) oraz liście. Przyprawa pozyskana z nasion jest głównym składnikiem indyjskiego curry, jednak w Chinach bardziej cenione są liście. Kolendra jest bogatym źródłem wapnia, antyoksydantów, witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu. Dzięki temu spożywana na surowo, np. w sałatkach, dostarcza wiele cennych minerałów. W starożytności Chińczycy traktowali liście kolendry jak afrodyzjak. We współczesnej medycynie chińskiej służy do leczenia anoreksji, gdyż korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych.

Kolendra: do czego w kuchni chińskiej?

Chińczycy stosują kolendrę jako zamiennik naszej natki pietruszki, choć w smaku nać kolendry nie jest nawet do niej zbliżona. Posypują nią mnóstwo potraw mięsnych, ale także dodają do przypominających nasz rosół zup. Często jest też składnikiem sałatek. Popularność liści kolendry w chińskiej kuchni może brać się choćby z faktu, że bardzo dobrze łagodzi smak ostrych przypraw, w które kuchnia chińska obfituje. Przyprawa ta jest w Państwie Środka na tyle popularna, że nie istniałyby bez niej najważniejsze potrawy chińskiej kuchni.

kolendra do czego wykorzystać

fot. Kolendra: do czego?/Adobe Stock, www.push2hit.de

Kolendra: do czego w polskiej kuchni?

Liście kolendry doskonale nadają się do sosów, ryb, ziemniaków, a także do meksykańskiej salsy i dosłownie wszystkiego, co można przyrządzić na grillu.

Kolendra idealnie pasuje do:

  • mięsnych marynat,
  • dań z jagnięciny,
  • sałatek,
  • dań kuchni meksykańskiej (np. taco),
  • bulionów,
  • dań z krewetek,
  • ziemniaków (zamiast koperku).

Wobec tak wielu możliwości, jakie daje nam kolendra, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko robić z nią to, co prawdziwi kucharze z zamiłowania uwielbiają. Eksperymentować. Kolendra świetnie sprawdza się także w daniach z curry, a także w specjałach kuchni kaukaskiej, np. w gruzińskich pierożkach chinkali.

kolendra do czego użyć

fot. Do czego pasuje kolendra/Adobe Stock, Martin Rettenberger

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 07.07.2009.

Reklama

Zobacz pomysły na dania z kolendrą:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...