Reklama
Ilość kalorii: 440
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 80 dag mielonego indyka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz biały
Reklama

Sos:

  • 2 łyżki kaparów
  • 10 dag masła
  • sok i skórka z całej cytryny pokrojona w cienkie słupki
  • 1/2 posiekanego pęczka natki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Do mięsa z indyka dodaj jajka, kaszę, koperek oraz sok z cytryny. Wyrób na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy, zwilżonymi zimną wodą dłońmi, uformuj 8 podłużnych pulpetów. Każdy owiń w folię spożywczą i gotuj 15 minut we wrzątku, co jakiś czas obracając pulpety na drugą stronę.
  2. W tym czasie na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę oraz sok z cytryny. Smaż około 5 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną natkę i oprósz szczyptą pieprzu. Pulpeciki rozwiń z folii spożywczej, ułóż na półmisku i polej sosem kaparowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...