Reklama

Ramen to japońskie danie, którego bazą jest esencjonalny wywar i makaron pszenny. Bulion najczęściej przygotowywany jest z dwóch rodzajów mięs i wzbogacony różnymi składnikami w zależności od własnych upodobań.

Reklama

Bulion może być lekki i klarowny lub ciężki i zawiesisty. Często dodaje się do niego warzywa, pastę miso, sos sojowy, duże ilości chili, cebulę, czosnek, jajka i grzyby.

Co powinien zawierać każdy ramen?

  • Wywar, najczęściej mięsny (wieprzowo-drobiowy) lub rybny (i owoców morza), ale zdarzają się również wywary wegetariańskie a nawet wegańskie (na bazie grzybów).
  • Makaron ramen, który jest bardzo sprężysty, zrobiony z pszennej mąki.
  • Tare, czyli sos, który po zmieszaniu z bulionem nadaje mu charakterystycznego smaku. Najczęściej przygotowywany jest z sosu sojowego, pasty miso i wodorostów kombu.
  • Olej smakowy, który dodatkowo podkreśli jego smak, najczęściej na bazie palonego czosnku i chili.
fot. Adobe Stock

Rodzaje ramenu

Rodzajów ramenu jest całe mnóstwo. Najczęściej dzielone są na rodzaj zastosowanego tare lub wywaru.

Podział ze względu na rodzaj tare:

  • Shio - najczęściej bardzo klarowny bulion na bazie mięsa wieprzowego i drobiowego (bez dodatku sosu sojowego, słoność wywaru osiągnięta jest tylko za pomocą soli).
  • Shoyu - powstaje podobnie jak shio, czyli z wywaru z mięsa drobiowego i wieprzowego, ma jednak ciemniejszą barwę, dzięki zastosowaniu sosu sojowego.
  • Miso - wywar z mięsa kurzego i ryb mocno doprawiony pastą miso.

Podział ze względu na rodzaj wywaru:

  • Tonkotsu - bulion gotowany na kościach wieprzowych.
  • Tori paitan - zbudowany jest na mlecznym wywarze drobiowym lub drobiowo-wieprzowym.
  • Gyokai - przygotowywany jest na bazie wywaru z ryb i/lub owoców morza.

Jakie dodatki można podać do ramenu?

Ramen to również całe mnóstwo dodatków. Najczęściej jest to szczypior, boczek, mięso wieprzowe lub drobiowe, glony nori, marynowane w sosie sojowym jajko, grzyby shitake, kapustę pak choi, sezam, kiełki fasoli mung.

Przepis na ramen mięsny

Składniki na wywar:

  • 2 kg kości wieprzowych,
  • 1 kg kości drobiowych,
  • 6 l wody,
  • 3 cebule,
  • 1 por,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 10 cm korzenia imbiru,
  • 2 marchewki.

Składniki na tare:

  • 300 ml sosu sojowego,
  • 200 ml dashi,
  • 150 ml mirin (wino ryżowe),
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 10 g soli.

Składniki na olej smakowy:

  • 100 g tłuszczu z gotowania ramenu,
  • 50 g oleju ryżowego,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki płatków chili,
  • zielona część dymki.

Dodatki:

  • 300 g makaronu ramen,
  • zielona część dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i włóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odcedź, przelej zimną wodą i znów włóż do garnka.
  2. Zalej nową porcją wody, dodaj cebule, imbir, pora, czosnek, seler i marchewkę. Gotuj przez 7-8 godzin. Warzywa wyjmij z bulionu wcześniej (obserwuj, by się nie rozgotowały).
  3. Po tym czasie zestaw garnek z ognia, wyjmij z niego mięso i schłodź bulion. Zbierz połowę tłuszczu i zachowaj go do zrobienia oleju smakowego.
  4. Przygotuj tare: połącz wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Czas na olej smakowy: do małego garnka dodaj tłuszcz z ramenu, czosnek pokrojony na plasterki, chilli i szczypior. Smaż, aż czosnek stanie się brązowy.
  6. Makaron ramen ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  7. Do miski nałóż porcję makaronu, tare oraz bulionu. Ramen podawaj z posiekaną dymką.

Przepis na wegetariański ramen

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 5 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • spory korzeń imbiru,
  • kilka grzybów shitake,
  • 50 ml jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki pasty miso,
  • olej sezamowy.

Dodatki:

  • 100 g sera tofu,
  • zielona część dymki,
  • pak choi.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj obrany imbir, pokrojone warzywa w grubą kostkę, przesmaż przez 2-3 minuty. Dodaj grzyby shitake i zalej całość zimną wodą.
  2. Bulion gotuj przez 3 godzin. Po tym czasie przecedź przez sito i dopraw sosem sojowym oraz pastą miso.
  3. Wegetariański ramen podawaj z posiekaną dymką, gotowanym na twardo jajkiem albo smażonym serem tofu.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...