Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym

Vitello tonnato. Fot. A. Ladachowska.
Vittello tonnato to wyborny sposób na cielęcinę - w sosie tuńczykowo-majonezowym. Oto przepis na vitello tonnato.
/ 14.02.2012 09:55
Vitello tonnato. Fot. A. Ladachowska.

W moim rodzinnym domu często gościła cielęcina: pieczona, gotowana, w galarecie. Jako małe dziecko mówiłam na nią  "szare mięsko". I choć takie określenie nie brzmi może apetycznie, upieczona przez moją Mamę lub Babcię, w wersji zarówno na ciepło jak i na zimno po prostu rozpływała się w ustach.

Cielęcina jest tak dobra sama w sobie, że moim zdaniem nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. W zupełności wystarczy masło i ewentualnie czosnek. Jeśli natomiast przeszkadza Wam jej „mleczny” posmak, możecie użyć ziół: lubczyku, majeranku, kolendry, ziela angielskiego, liści laurowych czy estragonu, cząbru lub bazylii.

Zobacz także: Ile kalorii ma mięso?

Moja Babcia nauczyła mnie również  przygotowywać świetną cielęcinę gotowaną na kanapki. Do osolonego wrzątku lub bulionu wrzucało się ładny kawałek zadni cielęciny z listkiem laurowym i zielem angielskim, włoszczyzną, sola i pieprzem. Po ugotowaniu mięsa do miękkości, można je podsmażyć na odrobinie oliwy, żeby wyglądało na apetycznie zarumienione. Świetne na diecie i do zdrowych kanapek zamiast wędliny.

Babciny przepis niewiele się różni od włoskiego przepisu na vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie tuńczykowym.

Składniki:

  • około 500-700 g zadniej cielęciny (może być też inny jednolity kawałek)
  • 3 listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • cebula
  • włoszczyna: kawałek selera naciowego lub zwykłego, marchew, pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • garść kaparów do przybrania


Składniki na sos:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego octu balsamico lub/i sok z cytryny lub limonki do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 fileciki anchois
  • kilka łyżek wywaru z gotowania cielęciny, jeśli sos będzie zbyt gęsty)
  • sól

Sposób przygotowania:
W garnku układamy cielęcinę z wszystkimi składnikami. Zalewamy winem i resztę uzupełniamy wodą. Gotujemy 1,5 godziny.
Przygotowujemy sos. Miksujemy tuńczyka z  posiekanymi jajkami, filecikami anchois, oliwą, majonezem i wywarem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny

Polecamy: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Dodatkowa rada: Wywar, doskonale nadaje się na zupę np. ogórkową. Możecie wcześniej pokroić warzywa i gotować razem z cielęciną, żeby mieć gotową bazę pod zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA