W moim rodzinnym domu często gościła cielęcina: pieczona, gotowana, w galarecie. Jako małe dziecko mówiłam na nią "szare mięsko". I choć takie określenie nie brzmi może apetycznie, upieczona przez moją Mamę lub Babcię, w wersji zarówno na ciepło jak i na zimno po prostu rozpływała się w ustach.
Cielęcina jest tak dobra sama w sobie, że moim zdaniem nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. W zupełności wystarczy masło i ewentualnie czosnek. Jeśli natomiast przeszkadza Wam jej „mleczny” posmak, możecie użyć ziół: lubczyku, majeranku, kolendry, ziela angielskiego, liści laurowych czy estragonu, cząbru lub bazylii.
Zobacz także: Ile kalorii ma mięso?
Moja Babcia nauczyła mnie również przygotowywać świetną cielęcinę gotowaną na kanapki. Do osolonego wrzątku lub bulionu wrzucało się ładny kawałek zadni cielęciny z listkiem laurowym i zielem angielskim, włoszczyzną, sola i pieprzem. Po ugotowaniu mięsa do miękkości, można je podsmażyć na odrobinie oliwy, żeby wyglądało na apetycznie zarumienione. Świetne na diecie i do zdrowych kanapek zamiast wędliny.
Babciny przepis niewiele się różni od włoskiego przepisu na vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie tuńczykowym.
Składniki:
- około 500-700 g zadniej cielęciny (może być też inny jednolity kawałek)
- 3 listki laurowe
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 4 goździki (opcjonalnie)
- cebula
- włoszczyna: kawałek selera naciowego lub zwykłego, marchew, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól morska
- garść kaparów do przybrania
Składniki na sos:
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jasnego octu balsamico lub/i sok z cytryny lub limonki do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 fileciki anchois
- kilka łyżek wywaru z gotowania cielęciny, jeśli sos będzie zbyt gęsty)
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku układamy cielęcinę z wszystkimi składnikami. Zalewamy winem i resztę uzupełniamy wodą. Gotujemy 1,5 godziny.
Przygotowujemy sos. Miksujemy tuńczyka z posiekanymi jajkami, filecikami anchois, oliwą, majonezem i wywarem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny
Polecamy: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs
Dodatkowa rada: Wywar, doskonale nadaje się na zupę np. ogórkową. Możecie wcześniej pokroić warzywa i gotować razem z cielęciną, żeby mieć gotową bazę pod zupę.