Reklama

W moim rodzinnym domu często gościła cielęcina: pieczona, gotowana, w galarecie. Jako małe dziecko mówiłam na nią "szare mięsko". I choć takie określenie nie brzmi może apetycznie, upieczona przez moją Mamę lub Babcię, w wersji zarówno na ciepło jak i na zimno po prostu rozpływała się w ustach.
Cielęcina jest tak dobra sama w sobie, że moim zdaniem nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. W zupełności wystarczy masło i ewentualnie czosnek. Jeśli natomiast przeszkadza Wam jej „mleczny” posmak, możecie użyć ziół: lubczyku, majeranku, kolendry, ziela angielskiego, liści laurowych czy estragonu, cząbru lub bazylii.
Zobacz także: Ile kalorii ma mięso?
Moja Babcia nauczyła mnie również przygotowywać świetną cielęcinę gotowaną na kanapki. Do osolonego wrzątku lub bulionu wrzucało się ładny kawałek zadni cielęciny z listkiem laurowym i zielem angielskim, włoszczyzną, sola i pieprzem. Po ugotowaniu mięsa do miękkości, można je podsmażyć na odrobinie oliwy, żeby wyglądało na apetycznie zarumienione. Świetne na diecie i do zdrowych kanapek zamiast wędliny.
Babciny przepis niewiele się różni od włoskiego przepisu na vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie tuńczykowym.
Składniki:

Reklama
  • około 500-700 g zadniej cielęciny (może być też inny jednolity kawałek)
  • 3 listki laurowe
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 4 goździki (opcjonalnie)
  • cebula
  • włoszczyna: kawałek selera naciowego lub zwykłego, marchew, pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • garść kaparów do przybrania

Składniki na sos:

  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jasnego octu balsamico lub/i sok z cytryny lub limonki do smaku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 fileciki anchois
  • kilka łyżek wywaru z gotowania cielęciny, jeśli sos będzie zbyt gęsty)
  • sól
Reklama

Sposób przygotowania:
W garnku układamy cielęcinę z wszystkimi składnikami. Zalewamy winem i resztę uzupełniamy wodą. Gotujemy 1,5 godziny.
Przygotowujemy sos. Miksujemy tuńczyka z posiekanymi jajkami, filecikami anchois, oliwą, majonezem i wywarem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny
Polecamy: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs
Dodatkowa rada: Wywar, doskonale nadaje się na zupę np. ogórkową. Możecie wcześniej pokroić warzywa i gotować razem z cielęciną, żeby mieć gotową bazę pod zupę.

Reklama
Reklama
Reklama