Nie wiesz co przyrządzić na obiad. Oto kilka propozycji na smaczny i zdrowy posiłek a do tego wyśmienity deser. Już dziś wypróbuj je w swojej kuchni.
Zupa jarzynowa z cukinią
Składniki:
- 80 dkg dyni
- 15 dkg cukini
- 4 gałązki seleru naciowego
- 3 średnie sztuki ziemniaków
- 2 małe sztuki marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 opakowanie pestek z dyni
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu Danonis
- 2 łyżki masła
- 5 dkg świeżo startego sera żółtego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Dynię myjemy, obieramy oraz usuwamy z niej pestki. Miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki, cukinię i marchewki czyścimy, obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałeczki. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i całość podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i przyprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem do uzyskania miękkości warzyw. Następnie miksujemy i gotujemy przez kolejne 7 minut. Dodajemy starty żółty ser oraz sok z cytryny. Podaną zupę można udekorować pestkami dyni oraz selerem naciowym.
Indyk z ananasem
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu Danonis
- 1 mała sztuka pierś z indyka
- 4 liście kapusty włoskiej
- 1 mały ananas
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 4 łyżki żurawiny
- 5 łyżeczek białego wina
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Indyka kroimy w cienkie plasterki i rozbijamy tak, aby można go było później swobodnie zwijać.
Kapustę i ananasa kroimy w cieniutkie paseczki, marynujemy kilka minut w sosie ostrygowym z dodatkiem sezamu. Następnie z farszu formujemy rulon, kładziemy na mięsie i zwijamy. Pieczemy lub obsmażamy, obtaczając wcześniej w mące ziemniaczanej.
Aby przygotować sos, miksujemy bądź rozgniatamy świeżą żurawinę, a następnie wlewamy ją do rondla i dodajemy miód, wino i delikatnie odparowujemy. Gotowe danie skrapiamy jogurtem Danonis zmieszanym z pieprzem.
Sernik w wafelku
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu Danonis
- 1 serek homogenizowany truskawkowy
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z brzoskwiń
- 2 sztuki wafelków lodowych
Sposób przyrządzenia:
Kilka łyżek cukru rozpuszczamy na patelni na złoty karmel. Studzimy go lekko i powoli wylewamy do wysokiego pojemnika z letnią wodą. Woda musi być ciepła, ponieważ w zimnej karmel popęka.
Do wafli nakładamy utartą masę i ozdabiamy ją karmelem. Całość dekorujemy brzoskwiniami z puszki pokrojonymi w kostkę, dodatkowo posypujemy migdałami obranymi ze skórki.