Składniki:
- 1 duży kurczak (około 1,8 kg)
- 2 cytryny
- 4 gałązki estragonu
- 5 dag miękkiego masła
- 2 łyżki gęstego miodu
- kieliszek białego wina
- 5 dużych ząbków czosnku
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- gałązki estragonu
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z miękkim masłem, miodem, posiekanym dwoma gałązkami estragonu, solą oraz pieprzem. Przygotowaną pastą natrzyj kurczaka.
- Cytryny dobrze umyj, przekrój na cztery części, posyp pozostałym posiekanym estragonem, włóż do środka tuszki. Umieść kurczaka w naczyniu do zapiekania.
- Wstaw kurczaka do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, podlej kurczaka winem i piecz dalej (około 1,5 godziny), polewając wytworzonym sosem. Upieczonego kurczaka umieść na półmisku udekoruj świeżymi gałązkami estragonu.