Tłuste, pikantne mięso polane kremowym sosem, do tego smażone w głębokim tłuszczu frytki... Jeżeli tak przygotowany kebab jest nieodłącznym elementem twojego jadłospisu, to przygotuj się na duże zmiany - niestety nie na lepsze.
Taki posiłek jest zawsze wysokokaloryczny, a spalanie go na siłowni czy pływalni kosztuje dużo wysiłku. Same frytki (100 g) to ok. 500 kalorii, z czego zaledwie ułamek stanowią same ziemniaki. Tego typu dieta nie tylko niekorzystnie wpływa na urodę, lecz także zdrowie. Duże ilości złego cholesterolu, soli, a skromny zasób witamin i błonnika prowadzą do nadwagi i chorób układu krążenia. To chyba wystarczające argumenty przemawiające za tym, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Zobacz także: Niezbędnik kulinarny
Kebab libański z kurczaka z sosem czosnkowym i piklami - zamiennik idealny
Ta zmodernizowana wersja klasycznego kebaba, to przede wszystkim apetyczna kompozycja stworzona z chudego mięska kurczaka, mieszanki warzyw i sosu czosnkowego na plackach tortilli. Samodzielnie przygotowane danie będzie bardziej apetyczne oraz zdrowsze, dzięki czemu bez problemu będą mogli je mogli jeść najmłodsi członkowie rodziny.
Do wykonania potrawy niezbędne są dwie krojone w paski piersi z kurczaka, które należy dzień wcześniej zamarynować w lekkiej mieszance czosnku, oliwy, papryki oraz soli i białego pieprzu (całość pozostaw pod przykryciem w lodówce na min. 12 godzin). Przyrządzanie sosu to niewiele więcej, niż same chęci. Potrzebujesz średniej wielkości beztłuszczowego jogurtu (może być np. grecki), drobno pokrojonego ząbka czosnku, posiekanej natki pietruszki, soku cytryny oraz ew. soli - sos również możesz przygotować dzień wcześniej. Na rozgrzanej grillowej patelni, ułóż nabite na dwa drewniane patyczki kawałki kurczaka i smaż je przez około 5 minut z każdej strony.
Na posmarowanych sosem plackach tortilli połóż liście sałaty, pomidora, kilka pikli oraz ciepłe mięso. Całość możesz skropić np. odrobiną tabasco, następnie zawiń i bezzwłocznie podawaj.
Polecamy: Jak się jada kebab?