Grzyby orientalne

Mun, shiitake i boczniaki.
 
Dodawane są do mięs, sosów, zup i makaronów. Niektóre z nich można spożywać surowe, inne zaś duszone.

Grzyby mun
Mają kolor czerwonobrązowy, galaretowatą konsystencję i kształt przypominający ucho. Wilgotne grzyby mun są elastyczne i prześwitujące, po wysuszeniu stają się cienkie i łamliwe. Rosną na starszych drzewach, nawet przez cały rok. Mają łagodny smak i chrupką konsystencję. Najłatwiej przechowywać je suszone i w takiej postaci są też najczęściej sprzedawane. Suszone grzyby mun wystarczy zalać wrzątkiem, pozostawić na 15 minut, osączyć i posiekać. W czasie namaczania pięciokrotnie zwiększają objętość. Najczęściej wykorzystywane są w wegetariańskiej kuchni Dalekiego Wschodu (Chiny, Malezja, Tajlandia, Indonezja). Można je dodawać do zup, potraw duszonych i obsmażanych. Dobrze komponują się z ostrymi przyprawami (chili, czosnek, sosy sojowe).

Shiitake
Są najchętniej uprawianymi grzybami na świecie. Rosną na korze dębów, grabów i drzew shii. Mają kwaskowaty smak i delikatny zapach. Świeże dostępne są wiosną i jesienią, jednak najczęściej sprzedaje się suszone. Przed przyrządzeniem należy je namoczyć i usunąć trzony. Kapelusze można udusić w bulionie. Shiitake komponują się z wieloma potrawami m.in. kuchni wschodniej. Świetnie smakują duszone. Smak shiitake podkreśla dodatek sosu ostrygowego.

Boczniaki ostrygowate
Mają duże, wachlarzowate kapelusze o barwie od szarawej do brązowawej i bardzo krótkie trzony. Rosną kępami na martwych lub obumierających drzewach niemal przez cały rok. Coraz częściej są hodowane na specjalnych podłożach. Boczniaki mają przyjemny zapach i delikatną konsystencję, w smaku zaś przypominają ostrygi, stąd ich nazwa. Świeże boczniaki można kupić w supermarketach lub w sklepach z chińską żywnością. Wystarczy je opłukać, pokroić w plasterki i już można dodawać do potraw wegetariańskich, mięsnych i rybnych oraz zup lub makaronów. Świetnie smakują panierowane i obsmażone. Boczniaki również nadają się do suszenia.

Trufle
Są bulwiastymi owocnikami o nieregularnym kształcie. W przekroju marmurkowe, czerwonobrązowe, rosną pod ziemią, w pobliżu korzeni dębów lub buków. Istnieje kilka odmian trufli charakterystycznych dla poszczególnych obszarów Europy, popularne we Francji, dosyć rzadko pojawiają się w Polsce. Do odnalezienia rosnących pod ziemią trufli używa się świń i psów. Świeże grzyby można kupić w pobliżu miejsc ich występowania, ale dostępne są też trufle w puszkach i w oliwie z oliwek. Trufle to wysoko ceniona przyprawa, charakteryzująca się wyrazistym, orzechowym smakiem. Dodawane są zwykle do mięs, sosów, zup i makaronów. Można je również spożywać surowe lub duszone.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)