Fot. Fotolia
Beaujolais Nouveau z Burgundii
Beaujolais to kraina historyczna we Francji, położona nad Lyonem. Jej stolicą jest Beaujeu. Sama Burgundia słynie z produkcji wina, aż 45 tys. hektarów jej obszaru wypełniają winnice, możemy sobie więc wyobrazić, jak silnie zakorzenione są tu tradycje winobrania. Wina produkowane w rejonie Beaujolais można podzielić na dwa rodzaje. Są to:
- Beaujolais Primeur - jest to wino oferowane między zbiorem winogron a wiosną następnego roku
- Beaujolais Nouveau - wino oferowane między zbiorem winogron a kolejnym winobraniem (w następnym roku)
Nierzadko okazuje się, że wino sprzedawane jako Beaujolais Nouveau tak naprawdę jest primeur. Mimo, że nouveau jako wino gorsze teoretycznie powinno być tańsze – nie poznamy różnicy po cenie.
Jeśli zaś chodzi o sam region winiarski, jest on bardzo zróżnicowany, nie pod względem szczepów, a jakości. Wszystkie bowiem wina powstają ze szczepu Gamay. Na północy produkuje się wina bardzo dobre, dojrzewają one długo i są wysoko cenione. W centralnej części dominuje produkcja win klasy średniej, a na południu – najgorsze i najtańsze, w tym właśnie nouveau.
Zobacz także: Jak degustować wino?
Smak, zapach i jakość Beaujolais Nouveau
Jako że jest to wino młode, nie zdąży ono zyskać niepowtarzalnego bukietu smakowego, przez co jest cierpkie w smaku, zapachem przypomina świeże polne kwiaty. To jednak poznać i ocenić może już prawdziwy koneser – dla laika wino Beaujolais Nouveau może nie różnić się niczym od wina dłużej dojrzewającego.
Przez wielu uważane jest za wino "płaskie" w smaku, ostre. Produkowane jest z winogron Gamay w procesie tzw. maceracji węglowej. Oznacza to, że winogrona nie są zgniatane, a fermentacja następuje wewnątrz całych owoców.
Zdarzają się lata, kiedy Beaujolais Nouveau w zasadzie nie nadaje się do picia – jest tak słabe, jednak tradycja święta zobowiązuje nas do spróbowania świeżego wina, przez co sprzedaż niekiedy i tak utrzymuje się na niezłym poziomie.
Młode Beaujolais Nouveau jest gotowe do spożycia w 6 tygodni od winobrania.
Zobacz także: Coq au vin – kurczak w winie
Beaujolais Nouveau – do czego je serwować?
Młode francuskie wino pasuje przede wszystkim do tradycji święta, które obchodzi się regularnie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. Należy je schłodzić nieco poniżej temperatury schładzania pozostałych win czerwonych (14 - 16 °C), najlepiej do 12 °C. W przypadku win długo dojrzewających ma to znaczenie ze względu na uwolnienie owocowej nuty smakowo-zapachowej.
Najlepszym pomysłem na zaserwowanie tego młodziutkiego wina jest podanie go w towarzystwie lekkiego czerwonego mięsa oraz serów. Powszechnie odradzane jest podawanie go do dziczyzny. W Polsce tradycja tego święta nie jest jeszcze zbyt popularna, jednak np. Centrum Wina poleca nam zachłyśnięcie się jego atmosferą.
Butelka Beaujolais Nouveau lub innego młodego, owocowego wina i imprezowy szyk każdemu pozwolą poczuć urok francuskiego, winem pachnącego święta. Santé!
Polecamy: Gamay – co to za szczep?