Reklama

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Najlepsza będzie taka, którą przygotujesz na bazie masła, oleju kokosowego lub margaryny. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach oraz deserach na zimno. Zapiekane owoce pod kruszonką smakują zwłaszcza latem, gdy w sezonie mamy łatwy dostęp do owoców jagodowych. Sprawdź nasze przepisy na kruszonkę.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak zrobić kruszonkę: podstawowy przepis
  2. Przepis na owoce pod kruszonką

Jak zrobić kruszonkę: podstawowy przepis

Klasyczna kruszonka jest złocista i chrupiąca. Świetnie sprawdza się do ciast wypiekanych na dużych blachach, ale także w kokilkach. Idealnie komponuje się z ciastami owocowymi.

Składniki:

  • 80 g cukru pudru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę (najlepsza będzie pszenna lub połączenie pszennej i krupczatki). Następnie przesiej cukier puder i całość lekko wymieszaj. Możesz także od razu wymieszać mąkę z cukrem i przesiać wszystko razem.
  2. Dodaj do środka miękkie masło i delikatnie rozetrzyj, używając palców lub łyżki do ucierania. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie dało się formować. Następnie poszarp je na małe kawałeczki.
  3. Włóż na chwilę do lodówki, a w tym czasie przygotuj ciasto. Posyp wierzch kruszonką i piecz tyle, ile podaje przepis na wybrane ciasto.
przepis na kruszonkę

fot. Jak zrobić kruszonkę/Adobe Stock, marysckin

Klasyczna kruszonka to podstawowy przepis, który możesz dowolnie wzbogacać. Możesz dodać do masy posiekane orzechy, płatki migdałowe, a także suszone owoce czy każde inne, dowolne dodatki.

Przepis na owoce pod kruszonką

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżeczki masła,
  • garść owoców,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki soku jabłkowego.

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru muscovado,
  • 5 łyżek masła,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • garść zmielonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Małe kokilki lub dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. W misce połącz ze sobą owoce typu : truskawki, jagody lub maliny. Dolej sok jabłkowy i dodaj skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj z owocami do połączenia się składników.
  3. Kruszonkę przygotuj, łącząc cukier, masło i mąkę. Delikatnie utrzyj widelcem i dorzuć zmielone migdały oraz płatki owsiane.
  4. Owoce przełóż do kokilek lub dużej formy i lekko obtocz w mące. Następnie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  5. Piecz przez 30 minut do zbrązowienia kruszonki. Tak przygotowane owoce możesz podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
owoce pod kruszonką

fot. Owoce pod kruszonką/Adobe Stock, Agata

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.05.2017
Reklama

Czytaj także:
Puszysty sernik z wiaderka
Fit słodycze - jak je wybierać
Pleśniak z agrestem - przepis na lato

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...