Reklama

Kapustę pekińską najczęściej spotkasz w surówce z papryką, jabłkiem, brzoskwinią czy mandarynką. Zdobi też szczyt warstwowej sałatki gyros. Można ją też wykorzystać do dań na gorąco kuchni azjatyckiej - w końcu jej rodzinnym domem są Chiny.

Reklama

Pad thai z kurczakiem i kapustą pekińską

Z podanych składników wyjdą ci ok. 2 porcje. Kurczaka możesz zastąpić tofu lub krewetkami.

Składniki:

  • 150 g makaronu sojowego lub ryżowego,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru,
  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 100 g kiełków fasoli mung,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 1,5 łyżki octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • przyprawa chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Na patelni (lub woku) podsmaż posiekane cebulę, paprykę chilli i imbir.
  2. Kurczaka umyj i osusz, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i podsmaż. Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko smaż przez 10-15 minut.
  3. W rondelku wymieszaj składniki na sos: ocet ryżowy, sos rybny, miód, szczyptę chilli, sok z limonki.
  4. Do warzyw i kurczaka dodaj makaron, posiekaną kapustę pekińską i na końcu - sos. Smaż wszystko przez ok. 2 min. Gotowego pad thai z kapustą pekińską możesz przyozdobić posiekaną kolendrą, orzechami ziemnymi.
fot. Adobe Stock

Sajgonki z kapustą pekińską i ziołami

Kuchnia orientalna to fuzja smaków i aromatów - sajgonki to mały rarytas , który zawojował kubki smakowe Polaków. Tradycyjne opierają się na mięsie mielonym i kapuście, co niejako przywodzi na myśl ulubione gołąbki. Można je przygotować w stylu wege, w tym właśnie z kapustką pekińską.

Składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego,
  • 200 g kapusty pekińskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1/2 papryczki chili,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 szklanki mięty,
  • 1/2 szklanki kolendry.

​Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj, marchew obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj kapustę, marchew i sos sojowy. Duś przez ok. 8 minut, aż kapusta zmięknie.
  3. Papier ryżowy mocz w ciepłej wodzie przez około 30 sekund, następnie rozłóż na ściereczkach kuchennych.
  4. Na środki arkuszy nakładaj po 1 łyżce nadzienia i zwijaj roladki. Najpierw zawinąć jeden bok, następnie dwa przeciwległe, a na końcu zawinąć ostatni bok - zobacz, jak zawijać sajgonki.
  5. Smaż sajgonki z kapustą pekińską na odrobinie oleju, partiami, po 3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż się zrumienią.
  6. Podawaj z sosem sojowym.
fot. Adobe Stock

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i ananasem

To świetny dodatek do obiadu - mięsa drobiowego czy wieprzowego, a także pieczeni. Surówkę z kapusty pekińskiej zrobisz szybko i nie ma mowy o pomyłce: świetnie komponuje się z warzywami i owocami.

Składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka ananasa,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj i wrzuć do miski. Paprykę opłucz, pokrój w kostkę.
  2. Obierz granat i posyp sałatkę kuleczkami.
  3. Ananasa z puszki odsącz, pokrój na kawałki. Dodaj do kapusty i ananasa.
  4. 4 łyżki majonezu wymieszaj z jogurtem, pieprzem i solą. Dodaj do surówki i wymieszaj.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na kapustę pekińską:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...