Reklama

Jeśli nie wiesz co zrobić z mandarynek, skorzystaj z jednej z naszych propozycji. Poniżej znajdziesz przepisy na ciasta z mandarynkami (a zwłaszcza pyszne serniki), sałatkę i muffinki.

Reklama

Z mandarynek możesz też przygotować dżem, który wykorzystasz do przełożenia tortu, nadziania babeczek czy jako dodatek do placków lub naleśników.

Babka mandarynkowa

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z mandarynek,
  • 4 jajka,
  • 2 całe mandarynki,
  • 10 łyżek oleju,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  2. Mandarynki obierz i ugotuj do miękkości, następnie zblenduj.
  3. Do ciasta dodaj zmiksowane mandarynki, sok, olej i aromat pomarańczowy. Wymieszaj dokładnie.
  4. Ciasto przelej do formy do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
fot. Adobe Stock

Sałatka z mandarynkami

Składniki:

  • 3 garście roszponki,
  • 3 mandarynki,
  • 3 łyżki pestek granatu,
  • 5 łyżek pęczaku,
  • 100 g koziego sera,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Roszponkę umyj i osusz.
  2. Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki. Pozbaw pestek, jeśli cząstki są duże, każdą z nich możesz dodatkowo przepołowić.
  3. Pęczak ugotuj i odcedź.
  4. Kozi ser porwij pub pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj.
  5. Oliwę wymieszaj z miodem, gotowym sosem polej sałatkę.
fot. Adobe Stock

Muffinki z mandarynkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego,
  • 5 mandarynek,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mandarynki obierz i pozbaw pestek. Blenderem zmiksuj na gładko, w razie potrzeby wybierz pojedyncze błonki.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej - mokre z serkiem homogenizowanym.
  3. Do miski z mokrymi składnikami łyżka po łyżce dodawaj suche, na końcu wmieszaj także zmiksowane mandarynki.
  4. Ciasto nałóż do formy na muffinki i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
fot. Adobe Stock

Dżem z mandarynek

Składniki:

  • 1 kg mandarynek,
  • 3/4 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Mandarynki obierz i pozbaw błonek oraz pestek.
  2. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, tak długo, aż mandarynki się rozpadną.
  3. Po około 50 minutach dżem powinien być odpowiednio gęsty. Przełóż go do słoiczków i zapasteryzuj.
fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz inne przepisy na to, co zrobić z mandarynek:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...