Reklama

Co można zrobić z dużych patisonów? Sezon w pełni, a więc warto wykorzystywać zapasy patisonów do przygotowania pysznych dań obiadowych, przekąsek, a także przetworów. Ich delikatny smak doskonale sprawdza się w lekkich potrawach, które zwieńczą końcówkę lata i powitają jesienne chłodne popołudnia.

Reklama

Spis treści:

  1. Faszerowane patisony
  2. Zupa-krem z patisonów
  3. Patisony marynowane

Co można zrobić z dużych patisonów: faszerowane patisony

Duże patisony idealnie nadają się do faszerowania. Wystarczy wydrążyć je i dodać pyszny, aromatyczny farsz. To idealna propozycja na obiad, kolację albo imprezową przekąskę.

Składniki:

  • 6-7 sztuk dużych patisonów,
  • 500 g mięsa mielonego (w wersji wege użyj tofu),
  • 3-4 papryki w różnych kolorach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • opakowanie pomidorów z puszki,
  • ok. 200 g ryżu,
  • 150 g tartego sera,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oregano
  • łyżka bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Patisony dokładnie umyj, osusz, a następnie odetnij wierzch.
  2. Wydrąż środek, posyp solą i delikatnie natrzyj oliwą.
  3. Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut razem "z kapeluszami". Patisony muszą zmięknąć.
  4. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  5. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj mięso (lub rozdrobnione tofu w wersji wege).
  7. Kiedy się już lekko zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz wydrążony miąższ z patisonów.
  8. Smaż kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki, zmniejsz ogień i podsmażaj ok. 10 minut.
  9. Kiedy warzywa zmiękną, zwiększ ogień i odparuj wodę z pomidorów.
  10. Dodaj ugotowany ryż, całość wymieszaj i rozłóż do wydrążonych patisonów.
  11. Posyp wierzch serem, przykryj "kapeluszami" z patisonów i włóż ponownie do piekarnika na ok. 10-15 minut.
  12. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz do farszu dodać szczyptę chili, pieprz cayenne lub kawałki ostrych papryczek. Smak patisona uzupełnia się z ostrymi, wyraźnymi smakami.
fot. Co można zrobić z dużych patisonów/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Co zrobić z dużych patisonów: zupa-krem

Patisony mają delikatny smak, ale także strukturę. Dzięki temu idealnie nadają się do blendowania i miksowania. Możesz więc przygotować z nich idealną masę na placki albo kremową, jesienną zupę.

Składniki:

  • 1.5 kg patisonów,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki razem z natką,
  • litr bulionu,
  • duża cebula,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chili (opcjonalnie),
  • pestki dyni do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na maśle.
  2. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę.
  3. Umyte patisony pokrój i wrzuć do rondelka. Smaż całość przez kilka minut.
  4. Zalej warzywa bulionem i gotuj ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj na gładki krem.
  6. Ponownie zagotuj i dodaj przyprawy.
  7. Podawaj z prażonymi pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki.
fot. Co zrobić z dużych patisonów: zupa-krem/Adobe Stock, annapustynnikova

Przetwory z dużych patisonów: patisony marynowane

Marynowane i kiszone patisony to idealna przekąska, dodatek do obiadów, a także element imprezowej deski pyszności. Możesz korzystać z obranych patisonów albo przygotować je ze skórką - wówczas zachowają jeszcze więcej cennych właściwości. To idealny pomysł na to, co zrobić z dużych patisonów.

Składniki:

  • 1.5 kg patisonów,
  • średnia cebula,
  • 3 łyżki soli,
  • 60 g cukru,
  • 250 ml octu,
  • 2 l wody.

Na każdy słoik:

  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte patisony pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
  2. Ułóż ciasno w słoikach, wypełniając je do 3/4 objętości.
  3. Do każdego słoika oddaj też przyprawy.
  4. Przygotuj zalewę. Ocet rozpuść w wodzie, dodaj sól i cukier, a następnie zagotuj.
  5. Gorącą zalewę przelej do słoików i zapasteryzuj.
  6. Marynowane patisony będą w pełni gotowe po kilkunastu dniach.
fot. Co można zrobić z dużych patisonów: marynowane patisony/Adobe Stock, Ольга Гагарова
Reklama

Zobacz też patisony przygotowane w innych postaciach:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...