Reklama

Ciasto z truskawkami przywodzi na myśl smak dzieciństwa i słonecznych dni. Soczyste połówki owoców ułożone na bitej śmietanie lub wkomponowane w masę dobrze łączą się z różnymi dodatkami. Szybkie ciasto z truskawkami, ciasto biszkoptowe z truskawkami czy ciasto z truskawkami i budyniem to tylko początek tej pysznej listy – sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Szybkie ciasto z truskawkami: przepis

Oto składniki na szybkie ciasto z truskawkami:

  • 3 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub cynamonowy
  • kostka masła
  • 50 gram truskawek
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić szybkie ciasto z truskawkami?

Wszystkie białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. W międzyczasie rozpuszczamy masło i przestudzone wlewamy do całości. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę ciasta. Układamy pokrojone truskawki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi, takimi jak anyż lub cynamon, które możemy wymieszać z cukrem pudrem.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami: przepis

Oto składniki na ciasto biszkoptowe z truskawkami:

  • 5 jajek
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • Cukier puder do dekoracji
  • 200 gram truskawek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 gram cukru

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy formę papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Łączymy z mąką. Całość przekładamy do formy i pieczemy przez 30 minut do suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Do przygotowania ciasta z truskawkami należy zrobić delikatny krem na bazie śmietanki. Wlewamy ją do miksera i ubijamy razem z cukrem. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty i przekładamy masą z bitej śmietany. Pokrojone truskawki układamy na kremie i przykrywamy druga częścią blatu. Całość pokrywamy kremem i układamy na wierzchu kilka truskawek do dekoracji. Tak przygotowane ciasto z truskawkami doskonale nadaje się na przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Ciasto z truskawkami i budyniem: przepis

Oto składniki na ciasto z truskawkami i budyniem:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 gram cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 400 ml mleka
  • 2 budynie w proszku
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 100 gram cukru
  • 500 gram truskawek

Jak zrobić ciasto z truskawkami i budyniem?

Składniki na ciasto wsypujemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na połowę. Jedną część wkładamy do zamrażalnika, a kolejną rozwałkowujemy na blasze. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Mleko i śmietanę zagotowujemy w garnku i dodajemy budyń wymieszany wcześniej z zimnym mlekiem. Mieszamy całość do całkowitego zgęstnienia. W międzyczasie kroimy truskawki. Przestudzona masę budyniową wkładamy na blat ciasta, następnie truskawki i przykrywamy startym kruchym ciastem z zamrażalnika. Pieczemy przez 70 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Ciasto z truskawkami możemy podawać również na ciepło z dodatkiem lodów śmietankowych, podobnie jak szarlotkę na kruchym cieście.

Reklama

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama