Reklama
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • czerwone twarde jabłko
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 10 dag sera mozzarella
  • pęczek świeżej mięty
  • 3–4 listki sałaty frisée
  • 2–3 pędy szczypiorku
  • cytryna
  • 40 ml likieru kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Reklama
Przygotowanie:
  1. Przetnij jabłka na pół, usuń gniazdo z pestkami, pokrój na 6 plastrów, zamarynuj (20 minut) w oliwie, soli i pieprzu do smaku. Na patelni grillowej rozgrzej małą ilość oliwy i usmaż jabłko na rumiano.
  2. W misce wymieszaj posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i szczyptę pieprzu. Małym strumieniem wlej oliwę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj likier kokosowy i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Na dwóch talerzach ułóż po 3 plastry grillowanego jabłka, przełóż plastrami sera mozzarella. Sałatę frisée przewiąż pędami szczypiorku, polej przygotowanym sosem, udekoruj listkami mięty i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...