Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 250 g cukru,
  • 6 jaj,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 200 g śmietany 22%.
Reklama

Na spód:

  • 125 g masła,
  • 170 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 20 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko.

Na górę:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • orzechy laskowe.
Przygotowanie:

Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika czekoladowego? Za tym deserem przepadają nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy serników – w końcu chyba każdy lubi czekoladę. Delikatny kakaowy spód doskonale uzupełnia ten przysmak. Jak zrobić idealny sernik czekoladowy? Podpowiadamy!

  1. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski. Wymieszaj za pomocą miksera. Nie zagniataj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż ciasto i ugnieć dłonią.
  3. Piecz przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, wymieszaj na gładką masę.
  5. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mielony twaróg, kakao i wszystko połącz. Ciągle mieszając, dodaj czekoladę, mąkę ziemniaczaną i śmietanę.
  6. Masę przełóż na podpieczony spód i dokładnie owiń folią aluminiową.
  7. Włóż tortownicę w większe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem. Piecz sernik w ten sposób przez 60 minut w 160 stopniach.
  8. Wystudzony sernik odstaw jeszcze na godzinę do lodówki.
  9. Pozostałą czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Polej sernik czekoladowy i posyp pokruszonymi orzechami. Smacznego!
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pyszne ciasta:
Piękny i pyszny sernik z białą czekoladą
Ciasto Snickers bez pieczenia

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...