Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag twardych, małych truskawek
  • 20 dag cukru kryształu
  • pomarańcza
  • po 1–2 łyżeczki sezamu, wiórków kokosowych i płatków migdałowych
Reklama
Przygotowanie:
  1. Truskawki opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie odrywaj szypułek. Pomarańczę umyj, osusz, zestrugaj cienkie wiórki skórki i wyciśnij sok odrzucając pestki.
  2. Sok pomarańczowy wlej na patelnię. Wsyp cukier i ogrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje na złoty kolor. Patelnię z karmelem ustaw na małym ogniu, aby karmel nie zastygł.
  3. Kolejno nabijaj truskawki od strony szypułki na bambusowy patyk, zanurzaj w karmelu i – zanim zastygnie – lekko posyp sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Układaj na talerzu i odstaw w suche miejsce do zastudzenia. Ułóż w piramidkę. Udekoruj wiórkami skórki pomarańczowej i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...