Strucla makowa po staropolsku
Makowca możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową

- Irena Piotrak
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki
-1 0 dag drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 35 dag masła
- 30 dag cukru
- 2 jajka i 4 żółtka
- cukier wanilinowy
- sól
Na masę makową:
- 50 dag maku
- 30 dag cukru
- 4 białka
- 2 łyżki masła
- bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa
- cukier wanilinowy
Sposób wykonania:
1. Mak zalać ciepłą wodą lub woda z mlekiem i gotować godzinę na małym ogniu. Odsączyć, zemleć trzy razy. Utrzeć z cukrem (można zamiast cukru użyć miodu lub dosłodzić go pół na pół cukrem i miodem), dodać stopione masło, cukier wanilinowy, posiekaną skórkę pomarańczową, bakalie i pianę ubitą z białek.
2. Na ciasto drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Resztą wrzącego mleka zaparzyć 1/5 ilości mąki. Dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, jajka, żółtka ubite z cukrem na parze oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie wlać rozpuszczone ciepłe masło, wsypać cukier wanilinowy. Wyrabiać, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty, posmarować masą makową. Zwinąć strucle. Ułożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec 50 minut w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Po wystudzeniu polukrować lub polać polewą.
Świąteczne smakołyki - forum >>