Strucla dyniowo-morelowa
Strucla dyniowo-morelowa to efektowne i pyszne ciasto!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 23.10.2012, 06:33
Reklama
Ilość kalorii: 260
Czas przygotowania: 115 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml śmietany
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 2 jajka
- cukier waniliowy
Reklama
Nadzienie:
- 40 dag miąższu dyni
- 6 łyżek dżemu morelowego
- 4 łyżki mielonych migdałów
- cytryna
- łyżeczka cynamonu
- masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Reklama
- Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i drożdżami. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, śmietanę, jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Dynię pokrój. Piecz na blasze 25 min (180 st.). Rozgnieć, dodaj dżem, sok z 1/2 cytryny, migdały i cynamon.
- Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na cienkie płaty, posmaruj nadzieniem i zwiń w rolady. Przełóż do wysmarowanych masłem i obsypanych mąką 2 foremek. Odstaw na 30 min. Wierzch lekko natnij. Piecz 45 min (190 st.).
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...