Reklama
Ilość kalorii: 260
Czas przygotowania: 115 min
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml śmietany
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
Reklama

Nadzienie:

  • 40 dag miąższu dyni
  • 6 łyżek dżemu morelowego
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu
  • masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Reklama
  1. Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym i drożdżami. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, śmietanę, jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Dynię pokrój. Piecz na blasze 25 min (180 st.). Rozgnieć, dodaj dżem, sok z 1/2 cytryny, migdały i cynamon.
  3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na cienkie płaty, posmaruj nadzieniem i zwiń w rolady. Przełóż do wysmarowanych masłem i obsypanych mąką 2 foremek. Odstaw na 30 min. Wierzch lekko natnij. Piecz 45 min (190 st.).
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...