Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie

- Irena Piotrak
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 1 jajko
- 5 dag cukru pudru
Na masę:
- 75 dag mielonego twarogu
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- łyżka budyniu waniliowego
- 5 dag masła
- 5–6 łodyg rabarbaru
- kilka truskawek
- szklanka owoców jagodowych
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Na ciasto masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jajko, zagnieć, schłodź.
2. Rabarbar umyj, obierz, pokrój na kawałki. Truskawki opłucz, osusz, pokrój na kawałki.
3. Na masę masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Białka ubij. Twaróg dokładnie wymieszaj z masą żółtkową, delikatnie połącz z pianą i budyniowym proszkiem.
4. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki prostokątnej formy. Przykryj masą serową, posyp owocami (mogą być mrożone), na wierzchu ułóż rabarbar i truskawki.
5. Piecz godzinę w 190 st. C, posyp cukrem pudrem.