Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą - przepis
Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą to idealny pomysł na deser!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 31.01.2011, 10:59
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- 15 dag wiórków kokosowych
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe
- 5 dag cukru
- 15 dag masła
- 2–3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Na masę serową:
- 50 dag mielonego sera
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 torebka budyniu waniliowego
Na kokosową bezę:
- 4 białka
- 20 dag cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj wiórki kokosowe, ugotowane żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz i szybko zagnieć ciasto. Zawiń i włóż na 30 minut do lodówki.
- Zrób masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj z proszkiem budyniowym i ubitymi na sztywną pianę białkami. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na cząstki, dodaj do masy serowej.
- Tortownicę natłuść, oprósz wiórkami kokosowymi, wyłóż ciastem, formując wysoki brzeg. Napełnij masą serową. Piecz 30–40 minut w temp. 200 stopni.
- Na bezę: ubij białka z cukrem. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Wyłóż na podpieczony sernik i piecz jeszcze 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...