Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • 5 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2–3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Na masę serową:

  • 50 dag mielonego sera
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 torebka budyniu waniliowego

Na kokosową bezę:

  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj wiórki kokosowe, ugotowane żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz i szybko zagnieć ciasto. Zawiń i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Zrób masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj z proszkiem budyniowym i ubitymi na sztywną pianę białkami. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na cząstki, dodaj do masy serowej.
  3. Tortownicę natłuść, oprósz wiórkami kokosowymi, wyłóż ciastem, formując wysoki brzeg. Napełnij masą serową. Piecz 30–40 minut w temp. 200 stopni.
  4. Na bezę: ubij białka z cukrem. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Wyłóż na podpieczony sernik i piecz jeszcze 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...