Reklama

Jak zrobić racuchy? Przepis zwykle opiera się na mleku, jajkach, mące, odrobinie cukru i proszku do pieczenia. Jeśli masz ochotę na racuchy drożdżowe, przygotuj się na około 2 godziny czekania – tyle zajmuje wyrośnięcie ciasta i zrobienie rozczynu.

Reklama

Dużo szybszym sposobem na racuchy jest wersja bez drożdży – z jabłkami lub bananami. Mleko możesz też wymienić na kefir lub maślankę. Istnieje też przepis na racuchy bez jajek – to idealna przekąska lub kolacja na awaryjne sytuacje!

Spis treści

  1. Racuchy z jabłkami
  2. Na kefirze
  3. Bez mleka
  4. Jak smażyć racuchy?

Racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka chudego,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 szklanki mąki żytniej,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • łyżka cynamonu,
  • 3 jabłka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie roztrzep w misce za pomocą trzepaczki.
  2. Mleko połącz dokładnie z jogurtem naturalnym oraz olejem.
  3. Obierz jabłka i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Przesianą wcześniej mąkę połącz z cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania kleistej i zwartej konsystencji.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smażymy racuchy przez minutę z każdej strony do zbrązowienia.
  7. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  8. Tak przygotowane racuchy podaj posypane cukrem pudrem lub polane jogurtem.

Na kefirze

Składniki:

  • 2 jajka,
  • mus jabłkowy,
  • posiekane migdały,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy,
  • miód,
  • kefir,
  • szklanka mąki.

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzep za pomocą trzepaczki. Mus jabłkowy przygotuj z podprażonych i zmiksowanych wcześniej jabłek.
  2. Migdały siekaj za pomocą noża lub przesyp do blendera. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Resztę składników dokładnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony. Powinny mieć piękny złoty kolor.
  5. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
  6. Tak przyrządzone serwujemy z dodatkiem owoców lub jogurtem naturalnym.

Racuchy: przepis bez mleka

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • mus jabłkowy,
  • olej,
  • szklanka napoju sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • proszek do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę. Dodaj cynamon i proszek do pieczenia.
  2. Mus jabłkowy przyrządź z wcześniej podprażonych i zmiksowanych jabłek dowolnej odmiany.
  3. Wszystkie składniki połącz do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż racuchy przez 1,5 minuty z każdej strony.
  5. Delikatnie przerzuć, gdyż ich faktura jest niezwykle delikatna.
  6. Przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

Jak długo smażyć, aby były puszyste?

Przygotowanie placków zależy od stopnia starcia jabłek oraz użytego spulchniacza:

  • jabłka starte na małych oczkach – ich wodnista konsystencja sprawia, że muszą smażyć się około 3 minut na wolnym ogniu z każdej strony, aby nie dopuścić do przypalenia,
  • jabłka starte na dużych oczkach – jeżeli używamy jedynie drożdży, wystarczy 1 minuta z każdej strony. Przy dodatku maślanki lub kefiru wydłużamy czas do 2 minut.

Ważne jest, aby w przypadku smażenia stosować się do kilku zasad:

Reklama
  • smaż na wolnym ogniu – niższe ryzyko przypalenia i dobrze wypieczone wnętrze racuchów,
  • gdy kroisz na duże kawałki – przygotuj gęstsze ciasto, które utrzyma owoce i nie będzie się rozwalać podczas przerzucania na drugą stronę,
  • gdy używasz musu jabłkowego – ogranicz płynne spulchniacze, w to miejsce wybierz suche drożdże lub proszek do pieczenia.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 09.08.2017 r.

Więcej przepisów na racuchy:

Reklama
Reklama
Reklama