Przekładaniec makowy
Ciacho pełne pysznego maku

- Irena Piotrak
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki suchego maku
- 5 jajek
- szklanka cukru
- łyżka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- szklanka cukru
- szklanka serka mascarpone
- łyżka amaretto
Sposób wykonania:
1. Przygotować ciasto: żółtka utrzeć z cukrem, dodać 3 łyżki wrzątku, wymieszać. Stopniowo łączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. na końcu dodać ubitą pianę z białek. Powoli dokładnie wymieszać. Wlać do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C 50 minut.
2. Przygotować masę kremową: żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać serek mascarpone i alkohol. Na koniec połączyć z utartym na puch masłem. utrzeć do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
3. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić na trzy placki. przełożyć przygotowanym kremem, złożyć. Udekorować.
Świąteczne smakołyki - forum >>