Reklama

Pierniki przyrządzane na bazie mieszanki przypraw, w której skład wchodzą mielony cynamon, imbir, goździki, anyż oraz pieprz, to wyjątkowe ciasteczka, które towarzyszą nam najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia.

Reklama

Jak zrobić pierniki? Prezentujemy 3 przepisy - na pierniki z miodem, na miękkie pierniczki, które nie potrzebują leżakowania oraz na pierniczki prawdziwie świąteczne.

Spis treści:

  1. Pierniki z miodem
  2. Miękkie pierniki
  3. Pierniki świąteczne na śmietanie

Przepis na pierniki z miodem miękkie

Jeśli chcesz przygotować idealnie miękkie świąteczne pierniki, ten przepis powinien być twoją podstawą. Gotowe pierniki możesz dowolnie udekorować lukrem lub pisakami albo pozostawić bez dekoracji - w tej wersji także będą się pięknie prezentowały.

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 3 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce ubij masło razem z miodem na gładką i puszystą masę. Dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.
  2. Dodaj wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę piernikową. Zagnieć ciasto na miękkie pierniki.
  3. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc.
  4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrój dowolnie wybrane kształty.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz pierniki przez 10 minut.
  7. Tak przygotowane ciastka nakryj ściereczką i odstaw na 2-3 dni (aby nabrały wilgoci). Po tym czasie udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.
jak upiec pierniczki

fot. Pierniczki/Adobe Stock, Pavlova

Przepis na miękkie pierniczki

Pierniki możesz przygotować w wersji bardziej chrupiącej lub upiec wyjątkowo miękkie, puszyste ciasteczka. Dodatek kakao sprawi, że gotowe wypieki będą miały ciepły, zimowy kolor i doskonały smak.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 kostki masła,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj razem z cukrem. Dodaj jajka i wcześniej wymieszane suche składniki.
  3. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Rozwałkuj i wykrój dowolne kształty za pomocą foremek.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  6. Po wystudzeniu udekoruj miękkie pierniki lukrem.

Przepis na pierniki świąteczne ze śmietaną

Lejące składniki sprawiają, że upieczone pierniki są miękkie i zapadają się pod naciskiem. Jeśli to właśnie o taki efekt ci chodzi podczas przygotowywania świątecznych ciasteczek, do masy dodaj śmietanę i wykorzystaj nieco więcej masła.

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 100 g miodu,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • ekstrakt waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku, dodaj miód, kakao i przyprawę korzenną. Mieszaj, aż całość się rozpuści. Wystudź.
  2. Do przesianej mąki dodaj sodę, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj całość.
  3. Dodaj roztopione masło z miodem i zagnieć ciasto.
  4. Nakryj folią i odstaw do lodówki na całą noc.
  5. Wykrój pierniczki i piecz je w 170 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut w zależności od grubości.
przepisy na pierniczki

fot. Pierniki/Adobe Stock, GreenArt

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.11.2021.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na świąteczne ciasteczka:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...