Reklama
Ilość kalorii: 320
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 30
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • gotowy sos owocowy
  • płatki migdałowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, cukier, energicznie mieszaj, trzymając na ogniu, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem z ciasta. Przełóż do sporej wysokiej miski, lekko przestudź. Następnie miksując, dodawaj po jajku. Na końcu wsyp proszek do pieczenia.
  2. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 30 cienkich paluszków z ciasta. Piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz kolejne 15-20 minut, aż paluszki staną się mocno złote i twarde. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Resztę podawaj z sosem owocowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...