Mazurek czekoladowy - przepis
Słodki specjał kuchni staropolskiej. Musi pojawić się podczas Wielkanocy!

- Irena Piotrak
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- 1 żółtko
- 20 dag masy marcepanowej
- 2 białka
Kajmak:
- po pół szklanki mleka i mleka w proszku
- po 2 łyżki masła i kakao
- biały lukier i owoce do ozdoby
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać nożem z masłem, szybko zagnieść z żółtkiem i cukrem pudrem.
2. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim spód wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem okrągłej blaszki. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
3. Masę marcepanową zagnieść z białkami. Za pomocą szprycki cukierniczej wycisnąć na brzeg podpieczonego ciasta. Mazurek włożyć do piekarnika i piec, aż masa marcepanowa uzyska lekko złoty kolor.
4. Na kajmak ugotować mleko z cukrem (często mieszać), aż zgęstnieje. Wsypać mleko w proszku, wymieszać, przestudzić. Do masy dodać masło i całość ubić mikserem. Na koniec dodać kakao, wymieszać.
4. Kajmakiem posmarować wierzch mazurka. Na koniec udekorować lukrem i owocami według uznania.
Wielkanocne przepisy - forum >>