Reklama

Składniki:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 2 białka

Kajmak:

  • po pół szklanki mleka i mleka w proszku
  • po 2 łyżki masła i kakao
  • biały lukier i owoce do ozdoby

Sposób wykonania:

1. Mąkę posiekać nożem z masłem, szybko zagnieść z żółtkiem i cukrem pudrem.

2. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim spód wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem okrągłej blaszki. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.

3. Masę marcepanową zagnieść z białkami. Za pomocą szprycki cukierniczej wycisnąć na brzeg podpieczonego ciasta. Mazurek włożyć do piekarnika i piec, aż masa marcepanowa uzyska lekko złoty kolor.

4. Na kajmak ugotować mleko z cukrem (często mieszać), aż zgęstnieje. Wsypać mleko w proszku, wymieszać, przestudzić. Do masy dodać masło i całość ubić mikserem. Na koniec dodać kakao, wymieszać.

4. Kajmakiem posmarować wierzch mazurka. Na koniec udekorować lukrem i owocami według uznania.

Reklama

Wielkanocne przepisy - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama