Reklama
Składniki:

- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- szklanka cukru
- torebka cukru wanilinowego
- 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu rumowego

Reklama
Przygotowanie:

1. Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).

2. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.

Reklama

3. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...