Ciasto na chrzciny - 10 wyjątkowych przepisów
Ciasto na chrzciny powinno zachwycać lekkim kremem i delikatną słodyczą. Najpopularniejsze są te z białą, śmietanową masą i biszkoptowym spodem, ale na chrzciny świetnie sprawdzi się również klasyczna wuzetka czy beza Pavlova.

Ciasto na chrzciny to, poza tortem, najlepsze dopełnienie tego wyjątkowego, rodzinnego przyjęcia. Wśród nich królują ciasta biszkoptowe - klasyczne lub czekoladowe z pysznym, słodkim kremem.
Na stole doskonale odnajdzie się również uwielbiana przez wszystkich beza Pavlova i serniki - tradycyjne i wiedeńskie z polewą czekoladową lub kajmakową.
Spis treści:
Przepis na wuzetkę
Składniki na ciasto:
- 8 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 8 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 łyżki kakao.
Składniki na krem:
- 700 ml schłodzonej kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 5 łyżek cukru pudru.
Składniki na polewę:
- 200 g czekolady deserowej,
- 3 łyżki masła.
Dodatkowo:
- 5 łyżek marmolady np. śliwkowej.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij. Połowę piany dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia, kakao i sodę. Połącz z żółtkami i dodaj resztę piany.
- Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
- Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach ciepłej wody. Gdy przestygnie, wlej ją do śmietany ciągle mieszając.
- Śmietanowy krem wyłóż na blat ciasta (odłóż 5 łyżek do przybrania ciasta), spód drugiego posmaruj marmoladą i nałóż na krem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gdy polewa nieco przestygnie, polej nią ciasto.
- Na polewie wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Odstaw ciasto raz jeszcze do lodówki na godzinę.

Przepis na kremówkę
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 dag cukru pudru,
- 3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie podziel na pół. Każdą część cienko rozwałkuj i umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj delikatnie widelcem i piecz przez 15 minut w 190 stopniach C.
- Do garnka dodaj mleko, masło, cukier waniliowy i cukier puder. Zagotuj co jakiś czas mieszając.
- Żółtka rozmąć w misce z obiema mąkami i wlej masę do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zestaw garnek z ognia. Przestudź, przełóż na blat ciasta i przykryj drugim blatem.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto na chrzciny oprósz cukrem pudrem.
Przepis na bezę Pavlova
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- 220 g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Składniki na krem:
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru.
Dodatkowo:
- 500 g malin.
Sposób przygotowania:
- Białka przełóż do miski i ubij na sztywno. Powoli dodawaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Dodaj do białek sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pianę na blaszkę formując ją w koło o średnicy około 25 cm. Wygładź boki bezy, wewnątrz pozostawiając wgłębienie.
- Przykręć piekarnik do 120 stopni i piecz bezę przez około 70-75 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw do wystudzenia.
- Gdy wystygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem.
- Nałóż krem na bezę i udekoruj malinami. Takie ciasto na chrzciny na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Więcej przepisów na ciasta na chrzciny: