Reklama

Ciasto na chrzciny to, poza tortem, najlepsze dopełnienie tego wyjątkowego, rodzinnego przyjęcia. Wśród nich królują ciasta biszkoptowe - klasyczne lub czekoladowe z pysznym, słodkim kremem.

Reklama

Na stole doskonale odnajdzie się również uwielbiana przez wszystkich beza Pavlova i serniki - tradycyjne i wiedeńskie z polewą czekoladową lub kajmakową.

Spis treści:

  1. Wuzetka
  2. Kremówka
  3. Beza Pavlova

Przepis na wuzetkę

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 łyżki kakao.

Składniki na krem:

  • 700 ml schłodzonej kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 3 łyżki masła.

Dodatkowo:

  • 5 łyżek marmolady np. śliwkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij. Połowę piany dodaj do masy żółtkowej i wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia, kakao i sodę. Połącz z żółtkami i dodaj resztę piany.
  4. Ciasto wlej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół.
  5. Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
  6. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach ciepłej wody. Gdy przestygnie, wlej ją do śmietany ciągle mieszając.
  7. Śmietanowy krem wyłóż na blat ciasta (odłóż 5 łyżek do przybrania ciasta), spód drugiego posmaruj marmoladą i nałóż na krem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gdy polewa nieco przestygnie, polej nią ciasto.
  9. Na polewie wyciśnij rozetki z odłożonego kremu. Odstaw ciasto raz jeszcze do lodówki na godzinę.
fot. Adobe Stock

Przepis na kremówkę

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie podziel na pół. Każdą część cienko rozwałkuj i umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj delikatnie widelcem i piecz przez 15 minut w 190 stopniach C.
  2. Do garnka dodaj mleko, masło, cukier waniliowy i cukier puder. Zagotuj co jakiś czas mieszając.
  3. Żółtka rozmąć w misce z obiema mąkami i wlej masę do gorącego mleka, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje zestaw garnek z ognia. Przestudź, przełóż na blat ciasta i przykryj drugim blatem.
  4. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto na chrzciny oprósz cukrem pudrem.

Przepis na bezę Pavlova

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 500 g malin.

Sposób przygotowania:

  1. Białka przełóż do miski i ubij na sztywno. Powoli dodawaj do nich cukier i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  3. Dodaj do białek sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż pianę na blaszkę formując ją w koło o średnicy około 25 cm. Wygładź boki bezy, wewnątrz pozostawiając wgłębienie.
  5. Przykręć piekarnik do 120 stopni i piecz bezę przez około 70-75 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw do wystudzenia.
  6. Gdy wystygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem.
  7. Nałóż krem na bezę i udekoruj malinami. Takie ciasto na chrzciny na pewno zrobi wrażenie na gościach.
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na ciasta na chrzciny:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...