Reklama

Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty. Potrzebujesz tylko mąki, jajek, cukru, sody oczyszczonej, oleju, kakao, przypraw i oczywiście marchewki. Można też przygotować ciasto marchewkowe dietetyczne, z kremem, bezglutenowe, z mascarpone, bez cukru, wegańskie, bez mąki, z orzechami, bez jajek, z ananasem lub polewą. Opcji jest tyle, ile podpowie ci twoja wyobraźnia.

Reklama

Nie potrzebujesz specjalnych zdolności, żeby przygotować ten przepyszny deser. Puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe pokochasz nawet, jeśli nie przepadasz za marchewką, bo jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Jeśli nadal nie jesteś do niego przekonana, wypróbuj także ciasto wiewiórka, w którym marchewkę zastąpisz jabłkiem. Poznaj przepis na ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 7 jaj,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 szklanki mąki.

Przygotowanie:

  1. Cukier ucierać z olejem i dodawać po jednym jajku aż powstanie gładka masa.
  2. Wymieszać sypkie składniki i dodać do masy.
  3. Dodać marchewkę startą drobno na tarce.
  4. Całość wymieszać.
  5. Dużą blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  6. Wyłożyć ciasto na blaszkę.
  7. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
fot. Adobe Stock

Jak zetrzeć marchewkę na ciasto marchewkowe?

W zależności od stopnia zmielenia lub starcia warzywa, otrzymamy inną konsystencję ciasta. Ciasto marchewkowe może być przygotowane w formie puszystej babki, wilgotnego ciasta ucieranego lub muffinek z kawałkami marchewki. Sprawdź, jak przygotować warzywo, aby efekty były jak najlepsze:

  • Ciasto na oleju – charakteryzuje się zbitą konsystencją i wilgotnym, gęstym wnętrzem. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, aby smak był wyczuwalny. Dobrze komponuje się z orzechami i innymi bakaliami dodanymi do wypieku.
  • Babka na maśle – do ubitego masła na puszystą masę dodaj zmiksowane puree z marchewki ( może być surowe lub po ugotowaniu na parze, co wzmocni słodycz marchewki). To nada lekkości i dodatkowo z łatwością połączy się z białkami ubitymi na sztywną, lśniącą pianę.
  • Muffinki – w tym rodzaju wypieku ważne jest, aby kawałki ciasta były zmieszane tylko pobieżnie, aby uniknąć zakalca. Preferowane jest, by zetrzeć marchewkę na grubych oczkach tarki. Podkreśl jej smak mielonym cynamonem i kardamonem.

Ciasto marchewkowe dietetyczne: bez cukru i mąki

Jeśli jesteś na diecie lub unikasz mąki przennej, możesz wypróbować przepis na ciasto marchewkowe fit, w którym nie znajdziesz mąki pszennej i białego cukru. Zamiast mąki dodaj płatki owsiane górskie, które wcześniej musisz zmielić drobno w młynku do kawy. Zwykły olej możesz zamienić na kokosowy, a cukier na miód np. rzepakowy, który nie jest zbyt intensywny w smaku. Do ciasta możemy dodać orzechy lub suszoną żurawinę.

Wykonanie:

  1. Zetrzeć marchew drobno na tarce.
  2. Orzechy i żurawinę zblendować.
  3. Ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i dodać żółtka. Wszystko zmiksować.
  4. Dodać do masy marchewkę, dolać miód, oliwę nie przestając mieszać.
  5. Mieszamy suche składniki (proszek do pieczenia, cynamon i zmiksowane na mąkę płatki przesiane przez sitko).
  6. Wrzucić orzechy.
  7. Piec w 180° C przez około 1 godzinę.

Polewa do ciasta marchewkowego

Polewa to fantastyczne dopełnienie ciasta. Do tego marchewkowego proponujemy serek homogenizowany i żelatynę.

Składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Wykonanie:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 5 łyżkach wody.
  2. Podgrzewamy całość, ale nie dopuszczamy do wrzenia.
  3. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  4. Serek homogenizowany mieszamy z żelatyną i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut.
  5. Polewamy nim ostudzone ciasto marchewkowe.

Wypróbuj ciasto marchewkowe z bakaliami!

Co zrobić, aby ciasto marchewkowe nie było gorzkie?

Zwróć uwagę na rodzaj marchewek, jakie używasz. Najlepsza jest Karotka, jedna z najsłodszych odmian. Jeżeli nie masz do niej dostępu i musisz polegać na tych, które masz obecnie, wystarczy przestrzegać kilku zasad:

  • Nie używaj zwiotczałych, przestarzałych i wyschniętych warzyw – to odbije się na jakości i smaku ciasta,
  • Nie przechowuj marchewek razem z owocami i warzywami produkującymi etylen, takimi jak pomidory lub awokado – to sprawia, że uwolniona substancja zwiększa ryzyko rozwoju terpenoidów w marchwi, co sprawia, że są gorzkie i niesmaczne,
  • Jeżeli chcesz takie wykorzystać, lepiej poddać je obróbce cieplnej i ugotować na parze lub w wodzie – co podbije słodki smak warzywa.

Ciasto marchewkowe z mascarpone

Marzy ci się ciasto marchewkowe z serem mascarpone? Zrób je według naszego tradycyjnego przepisu albo w wersji fit. Przekrój je i przełóż masą z serka mascarpone. Oto sposób na przygotowanie masy:

Składniki:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 4 łyżeczki przesianego cukru pudru,
  • 300 ml śmietany 30%.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i zmiksować na puszystą masę. Takie ciasto marchewkowe z pewnością ucieszy każde podniebienie!

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

Klasyczna dekoracja składa się z kremu z serka typu philadelphia lub lukru cytrynowego. Można urozmaicić ją o dodatek marchewek z masy cukrowej lub bitej śmietany. Istnieją też inne wersje:

  • Przygotuj kandyzowane świderki z marchewki – wystarczy za pomocą temperówki do warzyw zetrzeć kilka plastrów warzywa i zamoczyć w syropie cukrowym, takim który jest przygotowywany do bezy szwajcarskiej.
  • Siekane orzechy – posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, rozsyp na wierzchu ciasta marchewkowego.
  • Krem maślany – ubite masło na puszystą masę połączone z kremówką możesz włożyć w szprycę i przygotować rozetki, którymi udekorujesz ciasto.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.02.2017 r.

Reklama

Więcej przepisów na pyszne desery:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...