Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto do tortu:
- 3 jajka
- czubata łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
Krem i dekoracja:
- 750 ml białego wina półsłodkiego lub stołowego
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki brandy
- 6 łyżeczek żelatyny
- po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem utrzyj na jasny krem, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do tortownicy, piecz ok. 15 min w temp. 175 st. C. Ostudź.
- Na krem 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w 3 łyżkach wody. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Zagrzej 2 szklanki wina i stale ucierając, dodawaj po łyżce do kremu. Ustaw na parze i ubijaj, aż masa stanie się gęsta. Wymieszaj z żelatyną i brandy, ostudź, wylej na tort.
- Krem posyp winogronami. Schładzaj godzinę. Po tym zalej resztą wina wymieszanego z pozostałą rozpuszczoną żelatyną.