Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto do tortu:

  • 3 jajka
  • czubata łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
Reklama

Krem i dekoracja:

  • 750 ml białego wina półsłodkiego lub stołowego
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki brandy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
Przygotowanie:
Reklama
  • Jajka z cukrem utrzyj na jasny krem, wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do tortownicy, piecz ok. 15 min w temp. 175 st. C. Ostudź.
  • Na krem 4 łyżeczki żelatyny rozpuść w 3 łyżkach wody. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę. Zagrzej 2 szklanki wina i stale ucierając, dodawaj po łyżce do kremu. Ustaw na parze i ubijaj, aż masa stanie się gęsta. Wymieszaj z żelatyną i brandy, ostudź, wylej na tort.
  • Krem posyp winogronami. Schładzaj godzinę. Po tym zalej resztą wina wymieszanego z pozostałą rozpuszczoną żelatyną.
Reklama
Reklama
Reklama