Chałwa pochodzi z Indii, ale najczęściej kojarzy się ją z Turcją (nazywa się ją tam helva), krajami śródziemnymi i Azją. Dzięki swemu niezwykłemu smakowi zdobyła popularność na całym świecie, również w Nowej Zelandii. Może mieć konsystencję stałą lub półpłynną, zmienne są też składniki - w zależności od tego, w jakim zakątku świata jest przygotowana. Chałwę przywłaszczyły tez sobie kuchnia nowozelandzka i australijska i mimo tego, że tamtejsze jadłospisy opierają się na daniach mięsnych, można w nich również odnaleźć przepisy na pyszne desery, np. na chałwę bananową, czy Pavlova - rodzaj torcika bezowego zwanego też deserem primabaleriny.
Warto przygotować ten pyszny deser samemu. Unikniemy wtedy konserwantów i sztucznych barwników, które zawierają chałwy kupowane w sklepie.
Zobacz też: Deser primabaleriny, Jak piec banany?, Jak zrobić chałwę?,
Bananowa chałwa
Do jej przygotowania potrzeba:
- 6 bananów
- 1 szklankę migdałów
- 1 szklankę wody
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklankę rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- cukier waniliowy
- 25 g masła
Przygotowanie: banany należy dokładnie umyć, obrać i rozgnieść widelcem. Rodzynki trzeba umyć i odsączyć, a migdały sparzyć, obrać i posiekać. Banany, przyprawy, cukier i wodę należy wrzucić do garnka, w którym wcześniej rozgrzeje się masło i mieszać do zgęstnienia masy. Po ostudzeniu przelać na półmisek, posypać migdałami i rodzynkami.
Aby urozmaicić smak chałwy, można dodać też kilka łyżek soku z cytryny, kilka łyżek płynnego miodu, sezam, posiekane orzechy.
Zobacz też: Jak zrobić banany w cieście po wietnamsku?, Jakie słodycze zjeść w Turcji?