Sprawdź nasze 4 przepisy na wspaniałe ciasta ze śliwkami węgierkami!
1. Krucha tarta z domową galaretką i śliwkami
Przygotowanie – 40 min.
Schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 365 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- jajko
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka żelatyny
- 100 ml kremówki
- łyżka cukru pudru
- kilka orzechów włoskich
- Mąkę posiekaj z połową schłodzonego masła. Dodaj pozostałe stopione masło oraz cukier puder, wanilinowy, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
- Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę lub tortownicy. Upiecz na złoty kolor w 200 st. C.
- Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół i usuń pestkę. Włóż do rondelka, podlej odrobiną wody, rozgotuj. Dodaj cukier, duś na małym ogniu, często mieszając, tak by odparowała większość płynu.
- Gorącą masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, wylej na kruchy spód. Schłodź. Udekoruj bezikami z bitej śmietany i połówkami orzechów.
Nasza rada: Zamiast żelatyny
Masa śliwkowa również stężeje, jeśli zamiast żelatyny dodamy do niej pektyny, np. w postaci środków żelujących do dżemów. Masę gotuj wtedy z pektyną, aż zgęstnieje.
Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!
Ciasteczka francuskie ze śliwkami
Przygotowanie – 25 min.Schładzanie – 2 godz.
1 porcja – ok. 200 kcal
Składniki na 10 porcji:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- pół torebki budyniu śmietankowego
- szklanka mleka
- 50 dag śliwek węgierek (mogą być też inne, np. pokrojone w plastry nektarynki)
- 2 łyżki cukru
- żółtko
- 1–2 łyżki mleka
- Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.
- Na mleku ugotuj budyń, ostudź.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki.
- Ciasto lekko rozwałkuj, pokrój na kwadraty ok. 10 x 10 cm. Wzdłuż dwóch sąsiadujących ze sobą boków zrób nacięcie w odległości ok. 1 cm od brzegu. Odcięty róg przełóż na drugą stronę, tak by ciastko wyglądało jak skręcone.
- Na każdym połóż po łyżce budyniu i 3–4 połówki śliwek. Posyp je cukrem. Wystające kawałki ciasta posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
- Ciastka ułóż na blasze. Piecz ok. 20 min w 220 st. C.
Nasza rada: Z masą jajeczną
Ciasta, zamiast budyniem, można posmarować jajkiem ubitym z cukrem. Masa nieco nawilży i dosłodzi ciasto, a w czasie pieczenia zetnie się, mocując śliwki na cieście.
Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!
Placek ucierany z dodatkiem jogurtu
Przygotowanie – 25 min.
Pieczenie – 50 min.
1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 50 dag śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
- Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, wyjmij pestki.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej, dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wyrównaj powierzchnię, na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 50 min. Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
Jeśli chcesz, aby ciasto było w w smaku mniej tłuste, zastąp olej masłem. Tłuszcz utrzyj najpierw z cukrem i jajkami, a potem połącz z pozostałymi składnikami.
Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!
Tort śliwkowy z korzenną nutą
Przygotowanie – 60 min.
Pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 265 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 5 jajek
- 10 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- pół szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki bułki tartej
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 1 kg śliwek
- 10 dag cukru
- cynamon
- 2 goździki
- 400 ml kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki rumu
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z mąką, proszkiem, tartą bułką i orzechami. Połącz z ubitymi białkami. Przełóż do tortownicy, piecz 40 min w temp. 170 st. C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.
- Śliwki umyj, wydryluj, odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe rozgotuj z cukrem, cynamonem i rozgniecionymi goździkami. Smaż, aż odparuje płyn, ostudź. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym.
- Jeden krążek ciasta nasącz herbatą z rumem. Przykryj masą śliwkową i 1/3 bitej śmietany i drugim krążkiem. Nasącz go, udekoruj bitą śmietaną i śliwkami.
Bitą śmietaną warto posmarować także boki tortu. Całość można dodatkowo posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.
Renata Materlińska, Przyjaciółka nr 18, 2013