Ciasta ze śliwkami węgierkami - 4 najlepsze przepisy

Ciasta ze śliwkami - przepisy fot. Fotolia
Otwórz się na śliwkowe szaleństwo!
/ 29.08.2013 10:46
Ciasta ze śliwkami - przepisy fot. Fotolia
Węgierki, nasze rodzime śliwki, należą do ulubionych owoców późnego lata. To zasługa ich słodko-winnego smaku i mięsistej konsystencji. Dzięki temu mają uniwersalne zastosowanie – są świetne do podjadania i do ciast. I to naprawdę różnych!

Sprawdź nasze 4 przepisy na wspaniałe ciasta ze śliwkami węgierkami!


1. Krucha tarta z domową galaretką i śliwkami


Przygotowanie – 40 min.
Schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 365 kcal

Składniki na 6 porcji:
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka żelatyny
  • 100 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • kilka orzechów włoskich
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Mąkę posiekaj z połową schłodzonego masła. Dodaj pozostałe stopione masło oraz cukier puder, wanilinowy, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, schłodź.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę lub tortownicy. Upiecz na złoty kolor w 200 st. C.
  3. Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół i usuń pestkę. Włóż do rondelka, podlej odrobiną wody, rozgotuj. Dodaj cukier, duś na małym ogniu, często mieszając, tak by odparowała większość płynu.
  4. Gorącą masę wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, wylej na kruchy spód. Schłodź. Udekoruj bezikami z bitej śmietany i połówkami orzechów.

Nasza rada: Zamiast żelatyny
Masa śliwkowa również stężeje, jeśli zamiast żelatyny dodamy do niej pektyny, np. w postaci środków żelujących do dżemów. Masę gotuj wtedy z pektyną, aż zgęstnieje.

Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!


Ciasteczka francuskie ze śliwkami

Przygotowanie – 25 min.
Schładzanie – 2 godz.
1 porcja – ok. 200 kcal

Składniki na 10 porcji:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • pół torebki budyniu śmietankowego
  • szklanka mleka
  • 50 dag śliwek węgierek (mogą być też inne, np. pokrojone w plastry nektarynki)
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko
  • 1–2 łyżki mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.
  2. Na mleku ugotuj budyń, ostudź.
  3. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki.
  4. Ciasto lekko rozwałkuj, pokrój na kwadraty ok. 10 x 10 cm. Wzdłuż dwóch sąsiadujących ze sobą boków zrób nacięcie w odległości ok. 1 cm od brzegu. Odcięty róg przełóż na drugą stronę, tak by ciastko wyglądało jak skręcone.
  5. Na każdym połóż po łyżce budyniu i 3–4 połówki śliwek. Posyp je cukrem. Wystające kawałki ciasta posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
  6. Ciastka ułóż na blasze. Piecz ok. 20 min w 220 st. C.

Nasza rada: Z masą jajeczną
Ciasta, zamiast budyniem, można posmarować jajkiem ubitym z cukrem. Masa nieco nawilży i dosłodzi ciasto, a w czasie pieczenia zetnie się, mocując śliwki na cieście.

Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!



Placek ucierany z dodatkiem jogurtu



Przygotowanie – 25 min.
Pieczenie – 50 min.
1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 16 porcji:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 50 dag śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, wyjmij pestki.
  2. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jogurt i olej, dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto przełóż do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wyrównaj powierzchnię, na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 50 min. Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem.
Nasza rada: Wersja maślana
Jeśli chcesz, aby ciasto było w w smaku mniej tłuste, zastąp olej masłem. Tłuszcz utrzyj najpierw z cukrem i jajkami, a potem połącz z pozostałymi składnikami.

Zobacz przepisy na inne ciasta ze śliwkami!



Tort śliwkowy z korzenną nutą


Przygotowanie – 60 min.
Pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 265 kcal

Składniki na 16 porcji:
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru pudru 
  • cukier wanilinowy 
  • pół szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 10 dag zmielonych orzechów laskowych
Do przełożenia: 
  • 1 kg śliwek 
  • 10 dag cukru 
  • cynamon 
  • 2 goździki 
  • 400 ml kremówki 
  • cukier wanilinowy 
  • 2 łyżki rumu
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Wymieszaj z mąką, proszkiem, tartą bułką i orzechami. Połącz z ubitymi białkami. Przełóż do tortownicy, piecz 40 min w temp. 170 st. C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.
  2. Śliwki umyj, wydryluj, odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe rozgotuj z cukrem, cynamonem i rozgniecionymi goździkami. Smaż, aż odparuje płyn, ostudź. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym.
  3. Jeden krążek ciasta nasącz herbatą z rumem. Przykryj masą śliwkową i 1/3 bitej śmietany i drugim krążkiem. Nasącz go, udekoruj bitą śmietaną i śliwkami.
Nasza rada: Migdałowa posypka
Bitą śmietaną warto posmarować także boki tortu. Całość można dodatkowo posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.
Renata Materlińska, Przyjaciółka nr 18, 2013

Redakcja poleca

REKLAMA