Jak usunąć konto na Instagramie fot. Adobe Stock

Jak usunąć konto na Instagramie tymczasowo lub na stałe

Instrukcja jak usunąć Instagrama w aplikacji nie istnieje - konto możesz usunąć lub dezaktywować z poziomu strony instagram.com.
Ewa Cwil / 13.05.2020 11:50
Jak usunąć konto na Instagramie fot. Adobe Stock

Usunięcie konta na Instagramie jest możliwe tylko poprzez przeglądarkę internetową - w aplikacji nie ma możliwości usuwania i tymczasowego wyłączania konta. To jedyna przeszkoda, bo samo usunięcie Instagrama jest proste.

Jak usunąć Instagrama:

  1. Tymczasowe wyłączenie Instagrama
  2. Trwałe usunięcie Instagrama

Jak tymczasowo usunąć Instagrama?

Tak naprawdę nie jest to usuwanie konta, ale tymczasowe wyłączenie konta. Poniżej instrukcja, jak to zrobić:

  • zaloguj się do Instagrama (w przeglądarce) na instagram.com,
  • kliknij ikonkę swojego profilu w prawym górnym rogu,
  • wybierz: edytuj profil,
  • kliknij: tymczasowe wyłączenie konta (na dole okna),
  • wybierz z listy jeden z powodów wyłączenia konta,
  • podaj hasło do aplikacji,
  • kliknij niebieski przycisk: wyłącz tymczasowo konto.

Konto można ponownie aktywować, logując się na nim.

Jak usunąć Instagrama na stałe?

Tego nie da się zrobić, ani w aplikacji, ani poprzez stronę Instagrama otwartą w przeglądarce. Ostateczne i nieodwołalne usunięcie konta należy przeprowadzić na do tego przeznaczonej stronie, a niełatwo na nią trafić, dlatego kliknij tutaj, aby się na nią przenieść.

Na stronie trzeba wykonać 3 kroki:

  • wybrać powód usuwania konta – jest to ta sama lista możliwości, jaką widać przy tymczasowym wyłączaniu konta.
  • trzeba podać swoje hasło do Instagrama,
  • kliknąć czerwony przycisk: Usuń trwale moje konto.

Usuwanie Instagrama na stronie

Naciśnięcie go oznacza trwałe i nieodwołalne usunięcie z Instagrama konta wraz ze wszystkimi informacjami, jakie zawierało, a więc i ze zdjęciami. Po usunięciu konta z Instagrama nie będzie można zarejestrować się ponownie przy użyciu tej samej nazwy użytkownika ani nie będzie można jej dodać do innego konta. Nie istnieje opcja ponownego aktywowania usuniętego profilu, w przeciwieństwie do np. usuwania konta z Facebooka - tam tę czynność można anulować. 

Artykuł pierwotnie opublikowany 14.11.2019.

Więcej na temat mediów społecznościowych:
Jak usunąć film z YouTube'a?
Jak usunąć konto z Facebooka?