Słodkości na weselu
Są nieodzownym elementem udanego wesela. Bez tortu i ciast trudno wyobrazić sobie weselny stół. Coraz częściej jednak młode pary sięgają po bardziej wyszukane słodycze…

Tort
Wybierając menu weselne, dużą wagę przywiązuje się do wyboru tortu weselnego. Krojenie tortu to jeden z ważniejszych punktów przyjęcia, warto więc zastanowić się nad wyborem.
Czasem zdarza się, że tort weselny jest w cenie menu, więc odchodzi decyzja o wyborze cukierni. Niestety w związku z tym może się zdarzyć, że do wyboru mamy jeden lub dwa wzory. Jeśli nie przywiązujemy dużej wagi do wyglądu tortu, a chcemy zaoszczędzić, jest to dobra alternatywa.
Natomiast najczęściej tort należy zamówić z zewnętrznej cukierni. Przed wyborem warto wybrać się na degustację. Niestety w większości cukierni nie ma specjalnie zorganizowanych i darmowych degustacji dla par młodych. Choć pojawia się coraz więcej cukierni, które zgodnie z trendami z zagranicy, podejmują się takich degustacji.
Wybór smaku to jedno, kolejną ważną kwestią jest kształt i wygląd tortu. Często panny młode mają już wybrany i wycięty z gazety swój wymarzony tort.
Warto więc od razu zapytać, czy dana cukiernia podejmie się wykonania każdego rodzaju tortu. Jeśli nie, należy dokonać wyboru z materiałów danej firmy.
Przy rezerwacji wymagana jest wpłata zaliczki i bardzo często pobierana jest też kaucja za stelaż. Warto pamiętać, że powinno się zamówić 10 dkg tortu na osobę.
Ciasta
Z wyborem ciast jest już znacznie łatwiej. Często również są zawarte w ofercie menu. Najlepiej sprawdzają się popularne polskie ciasta jest szarlotka, sernik, makowiec czy drożdżowe. Świetnym pomysłem są również babeczki owocowe i to one najczęściej, najszybciej znikają ze stołów.
Nie należy przesadzać z ilością i rodzajem ciast. Spokojnie wystarczą trzy rodzaje i 15 dkg na osobę. Zamawiając w cukierni dobrze jest poprosić o pokrojenie.
Migdały
Oprócz ciast i tortu, coraz częściej pojawiają się słodkości w innej postaci. Bardzo modne są ozdobne woreczki w migdałami. Tradycja obdarowywania migdałami wywodzi się według jednych ze starożytnej Grecji, według innych z Włoch. W obu tradycjach niezmienna jest ilość migdałów.
Powinno być ich 5 i każdy z nich symbolizuje pięć życzeń: miłości, szczęścia, zdrowia, pomyślności i długiego życia. Migdały pakowane są albo w materiałowe woreczki uszyte z organzy, tiulu czy atłasu lub w pudełeczka o najróżniejszych kształtach. Przez kwadraty, stożki, po serduszka. Najczęściej umieszczane są obok nakrycia gościa wraz z bilecikiem, w którym para młoda dziękuję za przybycie i życzy udanej zabawy.
Polskie panny młode czerpią oczywiście z zachodnich tradycji, ale często wprowadzają innowacyjne zmiany. Tak więc w woreczkach mogą się znaleźć najróżniejsze czekoladki, pomadki, draże czy cukierki. Wymyślając oryginale rozwiązania, warto pamiętać, że jeśli planujemy wesele w gorącym okresie, to lepiej nie wybierać czekolady, która szybko może się zamienić w słodką maź.
Fontanna czekolady
Fontanna czekoladowa zyskała w ostatnich latach ogromną popularność. Coraz więcej par decyduje się na wynajęcie jej na swój ślub. Smakowite kawałki najróżniejszych owoców zamoczone w płynącej czekoladzie, będą na pewno nie lada przeżyciem dla gości weselnych.
Ciągle obecne są również paczki z ciastami, która wręczane są przy pożegnaniu, na zakończenie wesela. Wybierając takie rozwiązanie, trzeba liczyć się z tym, że od któregoś momentu przyjęcia para młoda spędza większość czasu żegnając gości i wręczając im upominki.
Jeśli na przyjęciu obecny jest koordynator, to na szczęście pomaga w wynoszeniu paczek z chłodni i pożegnania odbywają się znacznie szybciej.
Kinga Nowakowska
Raz w życiu – Konsultanci ślubni

