Zupy na każdą porę roku

Kto nie lubi zupy, ten nie wie, co to jest dobre jedzenie. Są osoby, dla których obiad bez niej nie jest prawdziwym obiadem! I mają rację. Bo mamy z niej same korzyści. Nasyci, rozgrzeje, poprawi samopoczucie. Zresztą sami sprawdźcie, czy można się złościć po zjedzeniu pysznego żurku z jajkiem i kawałkiem kiełbasy? Na pewno nie. A kiedy podamy do niego świeżo ugotowane ziemniaki, to drugie danie już nas nie interesuje. Wspaniałe są też kremy albo jesienne zupy pełne gruntowych, najsmaczniejszych warzyw. Z dodatkiem mięsa, makaronu czy kaszy stają się pełnowartościowym daniem. Namawiam więc do gotowania i jedzenia zup, koniecznie posypanych świeżą zieleniną.
Smacznego!
W numerze:

TRADYCYJNE NA MIĘSIE
- Fasolowa z przecierem pomidorowym, krupnik z suszonymi grzybkami
- Barszcz z warzywami, szczawiowa, rosół z lanymi kluskami
- Pieczarkowa, grochowa, ogórkowa
LEKKIE BEZ MIĘSA
- Pomidorowa z grzankami, porowa z ziemniakami
- Cebulowa, błyskawiczna z kaszą, rybna
- Z brokułami, cukiniowa, jarzynowa
WARTO WIEDZIEĆ
- Zasmażka to nie wszystko, czyli sposoby na doprawianie zupy
- Pyszne dodatki: śmietana, żółtko, warzywne purée, ser
NA RODZINNE UROCZYSTOŚCI I ŚWIĘTA
- Rosół z kury z grzybkiem, grzybowa, migdałowa
- Ekspresowy czerwony barszczyk, żurek i biały barszcz
ZE ŚWIATA
- Jarzynowa zupa włoska, marokańska z ciecierzycy
- Arabska z jagnięciną i warzywami, rybna grecka, tajski rosół
NA ZIMNO
- Pomidorowo-paprykowa, chłodnik winno-pomarańczowy, chłodnik wiejski
JEDNO SMACZNE DANIE
- Kociołek z młodą kapustą i kiełbasą, zimowa grochówka
- Flaki po polsku, pikantna gulaszowa, pulpety w sosie
- Kartoflanka, gulasz z warzywami
CIEKAWOSTKI
- Zielone witaminy: natka, bazylia, kolendra

