Reklama

Kto nie lubi zupy, ten nie wie, co to jest dobre jedzenie. Są osoby, dla których obiad bez niej nie jest prawdziwym obiadem! I mają rację. Bo mamy z niej same korzyści. Nasyci, rozgrzeje, poprawi samopoczucie. Zresztą sami sprawdźcie, czy można się złościć po zjedzeniu pysznego żurku z jajkiem i kawałkiem kiełbasy? Na pewno nie. A kiedy podamy do niego świeżo ugotowane ziemniaki, to drugie danie już nas nie interesuje. Wspaniałe są też kremy albo jesienne zupy pełne gruntowych, najsmaczniejszych warzyw. Z dodatkiem mięsa, makaronu czy kaszy stają się pełnowartościowym daniem. Namawiam więc do gotowania i jedzenia zup, koniecznie posypanych świeżą zieleniną.


Smacznego!


W numerze:

TRADYCYJNE NA MIĘSIE

  • Fasolowa z przecierem pomidorowym, krupnik z suszonymi grzybkami
  • Barszcz z warzywami, szczawiowa, rosół z lanymi kluskami
  • Pieczarkowa, grochowa, ogórkowa

LEKKIE BEZ MIĘSA

  • Pomidorowa z grzankami, porowa z ziemniakami
  • Cebulowa, błyskawiczna z kaszą, rybna
  • Z brokułami, cukiniowa, jarzynowa

WARTO WIEDZIEĆ

  • Zasmażka to nie wszystko, czyli sposoby na doprawianie zupy
  • Pyszne dodatki: śmietana, żółtko, warzywne purée, ser

NA RODZINNE UROCZYSTOŚCI I ŚWIĘTA

  • Rosół z kury z grzybkiem, grzybowa, migdałowa
  • Ekspresowy czerwony barszczyk, żurek i biały barszcz

ZE ŚWIATA

  • Jarzynowa zupa włoska, marokańska z ciecierzycy
  • Arabska z jagnięciną i warzywami, rybna grecka, tajski rosół

NA ZIMNO

  • Pomidorowo-paprykowa, chłodnik winno-pomarańczowy, chłodnik wiejski

JEDNO SMACZNE DANIE

  • Kociołek z młodą kapustą i kiełbasą, zimowa grochówka
  • Flaki po polsku, pikantna gulaszowa, pulpety w sosie
  • Kartoflanka, gulasz z warzywami

CIEKAWOSTKI

  • Zielone witaminy: natka, bazylia, kolendra
Reklama
Reklama
Reklama