Zioła na niestrawność
Na dniach mogą ci się przydać... Bóle brzucha i inne kłopoty gastryczne to cena, jaką często przychodzi nam zapłacić za wielkanocne biesiady.

W czasie świątecznych przyjęć pozwalamy sobie naprawdę na dużo – smażone mięsa przegryzamy bigosem i sałatką z majonezem, a na koniec dorzucamy ogromną porcję deseru... Na efekty nie trzeba długo czekać – bóle brzucha, wzdęcia i zgaga to codzienność w czasie Wielkanocy. Można sobie z tym poradzić! Podpowiadamy, które zioła (w tym przyprawy!) pozwolą twojemu żołądkowi szybciej wrócić do formy.
Bazylia
Zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach, a tym samym likwiduje wzdęcia.
Stosowanie: Świeże rwane palcami listki bazylii dodawaj do tłustych potraw. W przypadku niestrawności możesz je powoli przeżuwać.
Estragon
Jest środkiem o działaniu żółciopędnym, poprawiającym trawienie i rozkurczowym. Przeciwdziała wzdęciom i refluksowi.
Stosowanie: Łyżkę estragonu zalej szklanką wrzątku. Parz 15 minut. Przecedź.
Kolendra
Pobudza i ułatwia trawienie, wzmaga ruch jelit; działa wiatropędnie i wspomaga pracę woreczka żółciowego.
Stosowanie: Łyżeczkę rozdrobnionych nasion kolendry zalej szklanką wrzątku. Parz
30 min.
Koper włoski
Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Ma właściwości wiatropędne.
Stosowanie: 2 łyżeczki zmiażdżonych nasion zalej szklanką wrzątku. Parz 10 min.
Majeranek
Wzmaga trawienie, działa wiatropędnie, a także rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne.
Stosowanie: Doprawiaj majerankiem tłuste dania. Dodawaj go pod koniec gotowania.
Mięta
Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia też ruchy jelit, działa wiatropędnie. Łagodzi objawy kolki.
Stosowanie: Łyżeczkę świeżej lub suszonej mięty zalej wrzątkiem. Parz 5 min.
Szałwia
Przywraca naturalne ruchy perystaltyczne okrężnicy i czynność skurczową jelit. Działa wiatropędnie i poprawia trawienie.
Stosowanie: Łyżkę rozdrobnionych liści szałwii zalej szklanką wrzącej wody i parz 15 min.
Imbir
Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, łagodzi mdłości.
Stosowanie: Łyżeczkę świeżo startego kłącza zalej szklanką wrzątku. Wymieszaj, parz 10 min.

