Zgaga - przyczyny
Pieczenie w przełyku, ból nadbrzusza i kwaśny lub gorzki smak w ustach... Za tymi objawami nie zawsze stoi świąteczne biesiadowanie.

Zgaga to po zatruciach pokarmowych jedna z najczęściej występujących dolegliwości przewodu pokarmowego. Jeśli pojawia się sporadycznie (na przykład po świątecznym przyjęciu), raczej nie ma się czym przejmować, bo prawdopodobnie jest tylko tylko reakcją organizmu na przeciążenie żołądka. W takiej sytuacji wystarczy zażyć lek zobojętniający kwasy żołądkowe (np. Manti, Rennie) i skorygować nieco dietę – jeść mniejsze posiłki, ograniczyć dania tłuste i bardzo słodkie. Jeśli jednak zgaga pojawia się niemal codziennie albo jest wyjątkowo dotkliwa i trudno ją wyciszyć za pomocą leków, trzeba sprawdzić, co może być jej przyczyną.
Refluks żołądkowo-przełykowy
Wskazuje na niego palący ból w nadbrzuszu lub za mostkiem pojawiający się zwykle po jedzeniu, zwłaszcza gdy posiłek był bardzo obfity, słodki, kwaśny lub cierpki. Dolegliwości nasilają się gdy się położysz.
Aby potwierdzić refluks, konieczna jest gastroskopia. Terapia polega na stosowaniu leków zmniejszających wydzielanie soku żołądkowego, zobojętniających lub zwiększających napięcie zwieracza przełyku.
Choroba wrzodowa żołądka
W jej przypadku zgaga najbardziej na czczo, a po posiłku ból
i palenie w żołądku mijają?
Aby potwierdzić chorobę wrzodową, konieczne jest badanie krwi i gastroskopia. W leczeniu stosuje się antybiotyki. Ważne jest także przestrzeganie diety – należy odstawić używki, ograniczyć surowe warzywa, tłuste przekąski itp.
Lekarstwa
Zgagę powodować mogą również leki stosowane w nadciśnieniu i chorobie niedokrwiennej serca, niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. z kwasem acetylosalicylowym), preparaty zawierające potas, magnez, wapń antybiotyki. Nie odstawiaj ich na własną rękę! Tylko lekarz może zdecydować o zmianie preparatu.

