Zalety żurawiny
Połyskujące kuleczki zachwycają pięknym kolorem i niezwykłym, cierpkim, owocowym smakiem. Warto się z nimi zaprzyjaźnić – także poza kuchnią.

W sklepach kupić od dawna można bez problemu kupić żurawinę. Pod tą nazwą dostępne są jednak aż trzy różne odmiany tychn owoców.
1. Żurawina amerykańska (cranberry) – owoce wielkości oliwek, mięsiste i soczyste. Dostępne są świeże, suszone, mrożone, w postaci sosu lub żelu.
2. Żurawina błotna – wielkości wiśni, z dużą ilością pestek. Można kupić świeże owoce, a także przygotowane z nich soki, konfitury i nalewki.
3. Borówka brusznica – okrągłe owoce wielkości groszku, z niewielką ilością miąższu i licznymi, małymi nasionkami. Dostępne są w postaci zakonserwowanej oraz w konfiturach.
Nieoceniona w kuchni
• Żurawiny mają sporo pektyny – po ugotowaniu z cukrem tworzą gęsty sos, doskonały do mięs, warzyw (np. kapusty) i rozmaitych deserów.
• Z posiekanych żurawin z dodatkiem soku jabłkowego można zrobić pyszny relish do wędlin i serów.
• Cierpkie owoce są idealne do ciast – podkreślają słodycz muffinek i serników.
Ważna dla zdrowia
• Żurawina chroni drogi moczowe – zawiera skoncentrowane taniny (garbniki), które zapobiegają gromadzeniu się bakterii w pęcherzu i nerkach. • Przeciwdziała wrzodom żołądka – zawarte w owocach substancje utrudniają bakterii Helicobacter pylori gromadzenie się na ściankach żołądka.
• Cierpkie związki zawarte w żurawinie wzmacniają też dziąsła i znacząco zmniejszają ilość bakterii w jamie ustnej.
Korzystna dla urody
• Żurawina wchodzi w skład wielu produktów do pielęgnacji skóry. Znajdujące się w niej substancje opóźniają bowiem procesy starzenia, stymulują produkcję kolagenu, a także zwalczają wolne rodniki. Co ważne, są także trwałe, gdyż żurawina zawiera naturalne konserwanty.
Pyszne dania z żurawiną:
Polędwica z żurawiną
Kajmakowa tarta z żurawiną – przepis Magdy Gessler