Wyciskarka czy sokowirówka
Sokowirówki znamy od lat. Wyciskarki pojawiły się niedawno.

Niezłej jakości sokowirówki kosztują 300–400 zł, a wyciskarki wolnoobrotowe od 1000 do 3000 zł. Czy duża różnica w cenie oznacza lepszą jakość urządzenia i soku? Niekoniecznie. To urządzenia inaczej skonstruowane. Sokowirówka wyciska sok szybko, ale wydajność jest trochę gorsza, a sok mniej gęsty niż ten z wyciskarki. Musisz więc odpowiedzieć sobie na pytanie czy wolisz sok gęsty czy rzadki. Różnica polega też na tym, że wyciskarka potrafi wycisnąć sok np. z pokrzywy, natki pietruszki, a sokowirówka nie.
Jak działają sokowirówki
Silnik tych urządzeń mają dużą moc, często 500– 750 W. Dzięki temu w ciągu kilku minut możemy otrzymać cały dzbanek soku. Warzywa lub owoce najpierw są ścierane na miazgę i przepuszczane przez szybko wirujące metalowe sito z małymi ostrzami na dnie. Otrzymany sok ma na wierzchu trochę pianki (bo jest napowietrzony), która po chwili opada. Sok jest klarowny i niezbyt gęsty. Pozostałe po wyciśnięciu wytłoki są wilgotne, co oznacza, że jest w nich jeszcze trochę soku. Jednak w przypadku urządzeń o mocy 700–750 W straty nie są znaczące. Sokowirówki doskonale nadają się do wyciskania soku z warzyw korzeniowych i twardych owoców. Mankamentem jest dość trudne mycie.
Cechy wyciskarek wolnoobrotowych
Mają silnik o mocy 100–200 W, który pracuje cicho. Przeznaczone na sok warzywa i owoce nie są ścierane, jak w sokowirówce, lecz wolno miażdżone za pomocą wałka ślimakowego wykonanego najczęściej z trwałego, bezpiecznego tworzywa. Po zmiażdżeniu surowca sok i niemal suche wytłoki są odseparowywane. Niektóre modele mają dwa wałki. W wyciskarce można robić sok nie tylko z warzyw korzeniowych i twardych owoców, ale także z warzyw liściastych (np. z kapusty), miękkich owoców, a nawet ziół (np. pokrzyw, pietruszki). Otrzymujemy sok gesty, bogaty w błonnik. Wyciskarka pracuje wolniej niż sokowirówka. Łatwo się ją myje.
Który sok zdrowszy
Do niedawna krążyły opinie, że sok z wyciskarki jest znacznie bogatszy w witaminy i enzymy od tego z sokowirówki. Jednak badania przeprowadzone w Instytucie Przyrodniczym w Wiedniu wykazały, że niewiele się one różnią.
Które urządzenie dla ciebie
Jeśli domownicy preferują rzadki, klarowny sok i jednorazowo będziesz chciała wyciskać go dużo (litr lub dwa), lepszym wyborem będzie wydajna sokowirówka o dużej mocy (500 a nawet 700 W), z dużym pojemnikiem na odpady. Natomiast jeżeli jednorazowo wystarczy ci szklanka lub dwie soku i chcesz pić gęste eliksiry obfitujące w błonnik, wybierz wyciskarkę. Będziesz mogła tworzyć oryginalne receptury z dodatkiem ziół. Przy zakupie sokowirówki lub wyciskarki zwróć uwagę na wielkość otworu na produkty. Gdy jest duży, wówczas nie trzeba drobno kroić warzyw i owoców.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

